NRK Meny
Normal

Behandler betente saker like før valget: – Maktmisbruk, mener opposisjonen

Bare to uker før valget vedtar et ekstraordinært kommunestyremøte i Fauske i Nordland trolig bygging av nytt kulturhus, samtidig som de legger ned Sagatun sykehjem i Sulitjelma. Det får opposisjonen til å se rødt.

Protest mot sykehjemsnedlegging i Sulitjelma

300 hadde møtt fram foran sagatun i Sulitjelma tirsdag kveld for å protestere mot nedleggingen av sykehjemmet.

Foto: Kjell L. Olsen

Valglogo

Jørn Stene i Felleslista mener hastebehandlingen av vedtaket like før kommunevalget er maktmisbruk.

– Folk i Sulitjelma ble lovet at Sagatun skulle bestå som sykehjem. I dag føler de seg sviktet. Vi må avvente behandlingen av disse sakene til et nytt kommunestyre er på plass. Det gjelder uansett hvem som vinner valget. det som nå skjer utgjør et demokratisk problem, som skaper politikerforakt, sier han til NRK.

Nytt kulturhus

Stene forbereder seg til et kommunestyremøte han helst skulle vært foruten. Torsdag har posisjonen i Fauske kommune innkalt til ekstraordinært kommunestyremøte. Der er sakene blant annet bygging av et kulturhus til 172 millioner kroner, samt å bygge om Sagatun sykehjem i Sulitjelma til fem omsorgsboliger.

– Dersom man vedtar et kulturhus nå, kan det gå ut over allerede vedtatte prosjekter, som blant annet ny skole og flerbrukshall i Valnesfjord. Det er ikke noe økonomisk tre som vokser inn i himmelen. Vi vil ikke ha mulighet i framtiden å betjene et slikt lån, mener han.

– Stort behov for sykehjemsplasser

Men det som provoserer mest er nedleggingen av Sagatun sykehjem.

– 16 eldre pleietrengende ligger allerede på dobbeltrom på Helsetunet. Vi har ventelister på sykehjemsplasser og korttidsplasser. Hjemmetjenesten har ikke nok tid til å betjene alle som bor hjemme. Disse sakene må vi prioritere, mener han.

Ifølge Stene er det ikke behov for omsorgsboliger i Sulitjelma.

– I dag bor folk hjemme inntil de kommer til det stadiet at de ikke kan bo hjemme. Da trenger de sykehjemsplasser. De trenger pleie, verdighet og respekt, sier Stene.

– Ble vedtatt før jul

Ap og Høyre har flertall i Fauske ordfører Siv-Anita Johnsen Brekke (Ap) kjenner seg ikke igjen i kritikken. Hun mener saken om nytt kulturhus i praksis ble vedtatt før jul, og at morgendagens møte kun handler om å godkjenne planer de har jobbet med i flere år.

– Det er en avsporing av debatten. Det er dette kommunestyret som har jobbet med saken. Dersom vi skal være sikker på at disse sakene blir vedtatt må vi gjøre det nå, sier den sittende ordføreren.

Skal gjøre Fauske mer attraktivt

Fauske-ordfører Siv Anita Brekke fra Arbeiderpartiet med ordførerkjedet

Fauske-ordfører Siv Anita Brekke fra Arbeiderpartiet.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

Fauske kommune må låne 142 millioner kroner til det nye kulturhuset. Bygget skal ifølge sakspapirene til rådmannen gi Fauskes innbyggere bedre bibliotek- og kinotilbud og nye muligheter for å ta imot Nordland Teater, Rikskonsertene og Riksteatret når bygget er skal stå ferdig i 2018.

Ombyggingen av Sagatun til omsorgsboliger må lånefinansieres, og prosjektet har et lånebehov på inntil fem millioner kroner.