Begikk grove pliktbrudd

Både politiet i Narvik og Generaladvokaten for Forsvaret mente en navngitt offiser begikk grove pliktbrudd i forkant av Vassdalen-ulykken i 1986. Jan Arild Ellingsen (Frp) mener at ulykken må granskes på nytt.

Av:

Adrian Dahl Johansen

/

Anne Aase

Ifølge avisa Fremover ble det vurdert å tiltale personen. I alt var det tre offiserer som begikk tildels alvorlige pliktbrudd, hevdet Generaladvokaten.

Hemmeligstemplet dokument

Ifølge avisa kommer dette frem i et hemmeligstemplet dokument som avisa har fått tilgang til.

Tilsammen 16 soldater døde den 5. mars 1986 da Forsvaret ble ramma av en alvorlig skredulykke i Vassdalen i Bjerkvik i forbindelse med en øvelse.

Må granskes på nytt

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen mener at Vassdalen-ulykka må granskes på nytt.

- Om disse opplysningene er riktige, er dette svært uryddig, mener Ellingsen.

- Hvis der er sånn av generaladvokaten og forsvaret har drevet med påvirkning slik som rapporten viser, så må ulykken granskes på nytt.

Frarådet tiltale

Avisa Fremover har fått tilgang til et dokument som viser at daværende forsvarssjef Fredrik Bull-Hansen frarådet at det ble reist tiltale mot noen av offiserene etter ulykka.

Både Generaladvokaten for Forsvaret og politiet hadde da konkludert med at det fra offisershold var utvist uaktsomhet.

- Påvirket ikke

Til avisa Fremover sier daværende forsvarssjef Bull-Hansen at det aldri var snakk om å påvirke en prosess.

- Jeg ble bedt av Generaladvokaten om å gi kommentarer, sier han til avisa.

Har brukt sin myndighet

En av de pårørende etter Vassdalen-ulykken, Birgit Marskar Larsen i Grovfjord i Troms, håper nå at ulykken blir gransket på nytt.

- Han har brukt sin myndighet til å si at man rett og slett ikke ønsket en rettssak. Han har til og med sagt at han ikke synes at noen skulle få noe refs for det som skjedde. Det er både betenkelig og merkelig. Da sier han samtidig at soldatene ikke har noen rettssikkerhet, sier Marskar Larsen.