Hopp til innhold

Lokalpolitiker avslørte mann som hetset henne, ved hjelp av Vipps

Lokalpolitikere får gjennomgå uten at de får muligheten til å forsvare seg mot anonyme personer. Politiets nettpatrulje ber folk være flinkere til å melde fra inn mot valget.

Skjermdump fra Facebook

Beate Bø Nilsen har vært politiker for Høyre på fylkesnivå i Nordland, i over 25 år.

I løpet av de årene har hun gått gjennom litt av hvert. Som politikere flest er hun et offentlig ansikt, og folk velger gjerne å rette sin frustrasjon mot henne.

Beate Bø Nilsen, her som fylkesråd for plan og økonomi i Nordland i 2014

Beate Bø Nilsen, Gruppeleder for Høyres fylkestingsgruppe i Nordland:

Foto: Nordland fylkeskommune

Ofte med usaklige midler.

– Blant annet har folk sendt pornografisk materiale hjem til meg, og jeg har blitt utsatt for telefonterror. Noe har jeg politianmeldt, andre ting ikke. Heldigvis har jeg en god familie rundt meg, sier hun.

Meldingen som ble sporet

Men på én melding som ble sendt til henne for over ett år siden, fikk hun muligheten til å ta igjen.

– Det gjaldt en politisk sak, hvor det var en person som sendte meg en SMS som var ganske stygg, og som gikk på min person.

Meldingen var ikke signert med noe navn, og hun forsøkte å søke opp nummeret, uten hell.

– Det viste seg at vedkommende hadde hemmelig nummer, som ikke var registrert. Men nummeret var synlig. Jeg søkte nummeret opp på Vipps, hvor man er tvunget til å registrere seg. Da fikk jeg navnet, og jeg fikk sendt en melding tilbake med mannens fulle navn og ba han stå for meningene sine.

Da ble det stille.

Fram til nå.

25.06.2021 / 12:56

Anonym:Er nysgjerrig på hvilke midler du brukte for å finne meg. Hvilke kanaler/kontakter du tok i bruk. Telenor kunne ikke hjelpe meg. Imøteser svar. Hilsen *navn*

25.06.2021 / 13:02

Beate Bø Nilsen:Synes det er fantastisk og gledelig at nettroll kan avsløres og ikke gjemme seg bak anonymitet. Vær mann og stå for dine meninger og vis hvem du er.

Sa ikke unnskyld

Mannen sier ikke unnskyld for det han skrev, men han er åpenbart interessert i hvordan han kan fortsette å være anonym i fremtiden.

Bø Nilsen sier at det har blitt tøffere å være politiker de siste årene, mye på grunn av folk som denne personen.

– Jeg syns trøkket mot politikerne har blitt hardere de siste 20 årene. Når man får dette på toppen, med stygge, anonyme meldinger, så er jeg redd for hva det gjør med rekrutteringen til politikken.

Nå håper hun folk tenker seg om før de fyrer av gårde useriøse meldinger som ikke holder seg til saken.

– Jeg mener at man kan være uenig på sak og at det er følelser som spiller inn i spesielle saker, der er helt i orden. Men det å bli så ufin, er noe helt annet.

Politiet: – Ikke nøl med å ta kontakt

Netthets har blitt mye omtalt den siste tiden.

Politiet bestemte seg nylig for å etterforske trusler MDGs Lan Marie Berg ble utsatt for på sosiale medier.

Leder i AUF, Astrid Hoem, har sluttet å lese kommentarfelt på nettet.

Ingeborg Senneset uttalte seg nylig om hatefulle ytringer i NRK Radios Ukeslutt.

– Ofte fungerer kommentarfelt slik at folk fyrer hverandre opp. Dette har Filter Nyheter dokumentert. Det blir mer hets fordi andre hetser.

Det ble feil å si ja til vaksine, men også feil å si nei! 
Denne uka har politikerne fått kjenne på folks misunnelse, sier psykolog Eva Tryti.
- Alle må ikke løpe til puben med en gang, advarer bekymret forfatter etter at Oslo åpnet utelivet igjen.
Hun møter politikeren som tok en utepils i regnet så fort det var lov.
Gjengen i TV-serien Friends ble samlet igjen på skjermen denne uka etter 17 år. TV2s Siri Avlesen-Østli var så fan at hun hadde på serien døgnet rundt - selv mens hun sov.
Og Tusvik og Tønne er lei av at russelåter handler om horer, så nå svarer de med samme mynt!

Det ble feil å si ja til vaksine, men også feil å si nei! Denne uka har politikerne fått kjenne på folks misunnelse, sier psykolog Eva Tryti. - Alle må ikke løpe til puben med en gang, advarer bekymret forfatter etter at Oslo åpnet utelivet igjen. Hun møter politikeren som tok en utepils i regnet så fort det var lov. Gjengen i TV-serien Friends ble samlet igjen på skjermen denne uka etter 17 år. TV2s Siri Avlesen-Østli var så fan at hun hadde på serien døgnet rundt - selv mens hun sov. Og Tusvik og Tønne er lei av at russelåter handler om horer, så nå svarer de med samme mynt!

Ari Christian Tollånes i Politiets nettpatrulje får mange henvendelser om hets og lite hyggelige meldinger som blir sendt på nettet.

– Vi får gjerne henvendelser gjennom at noen tagger oss direkte i kommentarfelt, men også i innboksen vår på Facebook. Vi prøver å følge det opp så godt vi kan hver eneste uke.

Ari Christian Tollånes

Ari Christian Tollånes i Politiets nettpatrulje.

Foto: Politiet

Han bekrefter at det gjerne er de som stikker seg ut i media som oftest får gjennomgå av nettrollene.

– Det er stor variasjon, men samtidig ingen tvil om at lokalpolitikere er de som blir hengt ut mye. Men også folk i kommunens administrasjon. Vi har gjort en del forebyggende tiltak, hvor vi drar rundt til kommunestyremøter og gjør oss kjent før valget til høsten.

På den måten håper han at det blir lettere for folk å ta kontakt.

– Ikke nøl med å ta kontakt med oss. Få tak i informasjonen, ta screenshot av hele samtaleloggen, og send det inn til oss. Så skal vi vurdere hvilke tiltak som gjøres.