Lokalsamfunn i sorg etter dødsulykke i Vesterålen

En ny tragedie har rammet det lille stedet Melbu. Langfredag ble fire personer hentet opp fra sjøen etter et båtforlis skjærtorsdag. – Dette går hardt inn på innbyggerne våre, sier ordføreren.

Fire omkomne Hadselfjorden

FIRE OMKOM: I morgentimene langfredag ble de fire omkomne brakt i land. Et lite samfunn og tre nasjoner er rammet av ulykken.

Foto: Marius Birkeland, Vesterålen Online

I morgentimene langfredag sto folk i havnen på Melbu og speidet etter den savnede båten med fire personer. Tre voksne og ett barn hadde ikke kommet til rette etter at de la ut fra havna dagen før.

De fire hadde lagt ut fra Melbu mellom 13 og 14 skjærtorsdag for reise ut til en hytte hvor venner ventet på følget. Men etter at de torsdag kveld ikke var kommet til rette, ble politiet varslet av pårørende. De savnede hadde da vært i kontakt med folk på land rundt 14.45 og fortalt om problemer med høye bølger rundt båten.

Ringte 1881

– Kvinnen ombord ga utrykk for at de var redde og fryktet at båten kunne velte, men så ble samtalen brutt. Deretter har det gått et anrop til 1881, uten at vi vet hvorfor, sier Tore Hongset ved Hovedredningsentralen.

To redningsskøyter, et kystvaktskip og en tråler ble satt inn i søket. Også fly og et redningshelikopter lette. Men det var ingen spor etter den savna båten.

Fredag morgen ble de fire ble funnet omkommet, innenfor samme geografiske området, sørøst for Hadsel.

De omkomne er en mann i 60-årene fra Norge, en mann i 30-årene opprinnelig fra Afghanistan, en mor i 30-årene fra Thailand og hennes 12 år gamle sønn. Alle de omkomne ble funnet med redningsvester.

Melbu havn

MELBU HAVN: Langfredag sto folk og speidet etter den savnede båten. Noen timer senere var alle de fire funnet omkommet.

Foto: Rune Steinum

Et samfunn i sorg

Tragedien som rammer det lille stedet Melbu i Vesterålen, går hardt inn på innbyggerne.

Kjell Børge Freiberg

Ordfører i Hadsel. Kjell Børge Freiberg.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Etter påske kommer en pult til å stå tom når skolen starter opp, uten en 12 år gammel gutt. Ordfører Kjell Børge Freiberg sier kommunens kriseteam vil gjøre det de kan for å ta vare på de pårørende.

– Vi har havet rundt oss uansett hvor vi snur oss. Alle føler med de familiene som er rammet av ulykken, sier Freiberg.

De fire la ut fra Melbu mellom 13 og 14 skjærtorsdag. De skulle ut på en kort båttur, men klokken 21.30 var de fortsatt ikke kommet til rette. Politet ble da varslet av slektninger til mannen i 60-årene.

– Vi har opprettet en kriseteam for de berørte familiene. Kriselederen har vært tilgjengelig for de pårørende i hele dag. Å ta vare på de etterlatte er vårt viktigste fokus nå.

Forfulgt av ulykker

Melbu huser bare i overkant av 2000 innbyggere, men det er ikke første gang det lille samfunnet opplever tragiske ulykker.

Skjærtorsdag for 7 år siden omkom tre av kommunens innbyggere i en kantringsulykke utenfor Hadselsøya.

I januar omkom en far (56) og en sønn (13) fra Melbu i bussulykken i Lavangsdalen i Troms.

Tre nasjoner rammet

Tre nasjoner er rammet av ulykken og da de omkomne var fra Norge, Thailand og Afghanistan. Politet sier de nå følger prosedyrene for å få underettet pårørende i hjemlandet.

– Vi er nå i kontakt med de aktuelle ambassadene for å orientere om hendelsen. Det er en lang prosess, som gjør at det vil kunne ta lengre tid før vi kan offentliggjøre navnene, sier operasjonsleder ved Midtre Hålogaland politidistrikt, Tom Johannesen.