Båtførerbeviset kan gi falsk trygghet

Med dagens teoretiske kurs, kan båtførerbeviset gis til personer som aldri har vært på havet. – Absolutt en mangel, mener sensor i båtførerfaget.

AMT 200 DCC

Et båtførerbevis beviser ikke at du er i stand til å føre en båt på tilfredstillende måte.

Foto: Jørn Søderholm

For to år siden vedtok regjeringen å innføre krav til båtførerbevis for personer født etter 1980. Dette ble gjort for å redusere ulykker på sjøen.

Vedtaket trådde i kraft 1.mai i år og til nå har 33.000 unge tatt beviset. Men siden opplæringen kun er teoretisk viser ikke sertifikatet at de som har lappen faktisk kan kjøre båten.

- Mangelfullt

– Vi har kun teoretisk opplæring og de praktiske ferdighetene måles ikke, sier sensor og lærer i båtførerfaget ved Folkeuniversitet i Bodø, Erlend Konradsen

På kurset undervises det blant annet i sikkerhet om bord, føring i høy sjø og manøvrering. Men det er kun i teorien.

Konradsen mener det er en mangel for undervisningen at elevene ikke får testet de praktiske ferdighetene.

– Det er klart det er mangelfullt. Det er flere vi underviser som vi forstår burde hatt mer praktiske ferdigheter, sier Konradsen.

Gir blaffen i å ta båtlappen

Strenge sanksjoner for råkjørere

Småbåteiere mangler båtførerbevis

Træna

Ut hit til Træna er det mange båtførere som skal i løpet av helgen.

Foto: Anna Eidem

Ferdighetene henger ikke med farten

Træna-festivalen er i gang, noe som betyr over tusen ungdommer på sjøen. Flere kjører til Træna med egen båt.

– Vi advarer ungdom mot å stole for mye på egne kjøreferdigheter og oppfordrer de til bruke sunt vett. Bruk redningsvest, vær edru og si i fra til de på land om hvor lang tid du skal være på sjøen, sier Trond Johansen som er skipper på redningskøyten i Bodø.

Han sier det er fart og fyll som er skyld i de fleste ungdomsulykkene på sjøen.

– De siste årene har utviklingen vært nye båter som kan gå svært fort, samtidig som kjøreferdightene til de som fører båtene ikke er like god, sier Johansen.

Eilif Fjon, kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet

Eilif Fjon ved Sjøfartsdirektoratet sier de har vurdert å innføre en praktisk del på båtførerkurset.

Foto: Sjøfartsdirektoratet

Vil flest mulig skal ta prøven

Båtfører-læreren skulle gjerne sett at det kom inn en praktisk del på teorikurset, men sier det er opp til sjøfartsdirektoratet å innføre det på pensumet. Det har sjøfartsdirektoratet allerede vurdert.

– Vi har diskutert om vi skal innføre en praktisk del, men så langt har ikke det blitt gjort, Eilif Fjon, kommunikasjonsdirektør ved Sjøfartsdirektoratet. Han sier båtførerkurset er lagt opp på denne måten for at flest mulig skal ha lyst til å ta beviset.

– Vi ønsker at prøven skal ligge på et nivå som ikke virker avskrekkende på ungdom. Men det kan bli aktuelt å få inn mer praktisk undervisning etterhvert, sier han.