Satser på urteplantenes vekst minutt for minutt

Kolbjørn Hoseth Larssen fra Vesterålen tar sakte-TV til et nytt nivå med sin direktesendte overføring av basilikum som vokser minutt for minutt.

– Egentlig skulle jeg ønske jeg hadde brukt karse, for det går raskere.

Vesterålsmannen Kolbjørn Hoseth Larssen jobber som medielærer på Hadsel videregående skole. På fritiden dyrker han basilikum som han viser fram minutt for minutt.

– Kona og ungene var borte, jeg var ferdig på jobb og tenkte jeg skulle få plantet noen urter som vi hadde kjøpt inn.

Det var i går ettermiddag at ideen om å prøve streaming, eller strømming, slo ned som lyn fra klar himmel.

Uerfaren førstegangsdyrker

Kolbjørn Hoseth Larssen

Kolbjørn Hoseth Larssen håper han greier å holde liv i urtene slik at han kan spise dem.

Foto: Privat

– Jeg hadde utstyret liggende og tenkte at jeg måtte prøve for å se hva som skjedde. Så du kan si at planleggingsfasen var relativt kort, sier Hoseth Larssen.

Vesterålsmannen er ingen dreven urtedyrker, og innrømmer gladelig at han ikke vet hvordan programmet hans vil utvikle seg. At valget falt på basilikum var helt tilfeldig.

– Hvor lang tid pleier det å ta for basilikumsplanten å bli stor og grønn?

– Jeg vet sannelig ikke. Det kan hende det tar en stund. Jeg har inntrykk av at når man planter slike urter går det ganske fort. Jeg er ikke så veldig erfaren på det, men det er jo akkurat dette som gir streamingen den spenningen den trenger.

Uredigert og ekte

Hoseth Larssen er en ivrig TV-titter når de tradisjonell sakte-TV ruller over skjermen.

– Jeg har fulgt med på Hurtigruten minutt for minutt og andre programmer innen sakte-TV og tenkte at det ville være artig å lage noe som var ekte slow-TV.

– Ville du sett på ditt eget konsept?

– Jeg ville i alle fall vært innom det, det er jo morsomt og veldig i tida. Mange finner kanskje selskap i TV. Det er live og det skjer der og da, uredigert og ekte.

Men om du titter innom livestrømmen av basilikumplantene i Hadsel og forventer actionfylte scener, må du nok finne noe annet å bedrive tiden med.

– Det kan jo komme en fugl

Basilikum minutt for minutt

Det er kanskje ikke så mye action under filmingen av en voksende basilikumplante, men så lenge det er live kan action oppstå, mener Hoseth Larssen.

Foto: Kolbjørn H. Larssen

– Alt kan skje med live TV. Det er nok ikke så mye som skjer bak huset der kameraet står, men det kan jo komme en fugl.

Urtedyrkeren sier programmet hans har blitt godt mottatt av folk rundt om.

– Jeg fikk flere tilbakemeldinger i går om at mange hadde sittet og sett på overføringen lenge. Så det er både sært og morsomt.

– Hvor lenge skal denne streamen stå og gå?

– Det har gått siden i går kveld, så den er ganske fersk. Jeg skal la den stå til det kommer noe grønt opp. Til urtene blir synlige urteplanter.

Skal spise hovedrolleinnehaveren

Om urtesatsingen blir en hit eller ikke, er Hoseth Larssen usikker på. Men ideene ligger klare til nye konsepter.

– Jeg tror det er uante muligheter fordi teknologien blir mer tilgjengelig. Du kunne hatt tretoppen minutt for minutt eller sette opp kamera i fjæra. Kanskje er basilikumplanten forløperen til drivhuset minutt for minutt?

Og når basilikumplanten har utspilt sin rolle, har vesterålsmannen planen klar.

– Jeg er veldig glad i basilikum, så den skal spises. Så fremt jeg greier å vanne den og ta vare på den, avslutter Hoseth Larssen, medielærer og urtedyrker.