Barnefilm sjarmerte tyskerne

I helga fikk «Til siste hinder» prisen for beste barne-og ungdomsfilm i Lübeck i Tyskland. I tillegg vant Norge tre andre priser under filmfestivalen.

Tøffe hestejenter i "Til siste hinder"

BESTE BARNE- OG UNGDOMSFILM: 'Til siste hinder' er spilt inn på Helgelandskysten og handler om ei ung jente som flytter til ei lita bygd og får sterke bånd til hesten på nabogården.

Foto: Star Media Entertainment

Under filmfestivalen i Lübeck i Tyskland i helga, tok norsk film hjem fire priser.

«Til siste hinder» fra Helgelandskysten ble kåret til beste barne- og ungdomsfilm, «Kongen av Bastøy» fikk prisen for både beste spillefilm og publikumsprisen. I tillegg vant for første gang Norge pris for beste dokumentarfilm, med «Min elskede».

Festivalen spesialiserer seg på å vise fram nordisk film til et tysk publikum og 31 norske filmer ble vist under det fem dager lange arrangementet.

– Dette har vært en stor helg for norske filmer på internasjonale filmfestivaler, sier Stine Oppegaard, som er utenlandsansvarlig i Norsk filminstitutt.

For i tillegg til prisdrysset i Lübeck, vant også Noomi Rapace skuespillerprisen i Roma for sin rolle i "Babycall" og "Få meg på for faen" mottok en distribusjonspris på den samme festivalen.

SE TRAILER FRA «Til siste hinder»

Norsk barnefilm gjør suksess i utlandet

2011 har vært et stort filmår for norsk barnefilm. Tidligere i år mottok «Keepern til Liverpool» Krystallbjørn under filmfestivalen i Berlin. «Knerten»-filmene har også vist lønnsomheten i norsk barnefilm.

«Til siste hinder» ble spilt inn på Helgelandskysten og fikk av NRK`s filmanmeldeler en litt avmålt anmeldelse. «Å elske denne filmen overlater jeg til tusenvis av jenter landet over», skrev Filmpolitiets Torfinn Borkhus om filmen som handler om en gjeng hesteglade jenter i ei lita bygd i Nordland.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Til siste hinder

JENTEFILM: NRK`S filmanmelder mente filmen var både varm og rørende, men også klein og pinelig.

Foto: Star Media Entertainment

Men juryen i Lübeck lot seg begeistre og uttalte at «det de likte spesielt godt med den var skildringen av det spesielle vennskapet mellom menneske og dyr. Den viser også tydelig at ekte vennskap er noe av det viktigste mennesker kan dele.»

Viktig marked i Tyskland

At Norge stakk av med flere priser er godt nytt for norsk film. For i følge Norsk filminstitutt er Tyskland det viktigste markedet for norsk film.

– En god start i Lübeck kan gi en god pekepinn om hvordan filmene kan klare seg når de kommer opp på kino i Tyskland. I løpet av 2012 vil 12 norske filmer få kinopremiere, sier Oppegaard.

kongen av bastøy, kristoffer joner

BESTE SPILLEFILM: Kinosuksessen 'Kongen av Bastøy' ble kåret til beste spillefilm.

Foto: Agnete Brun/Euforia Film