NRK Meny
Normal

Barn i Bodø må fortsatt vente

I Bodø står 92 barn på venteliste for å få hjelp av Barnevernet. Nå ber fylkesmannen kommunen rydde opp.

Illustrasjonsfoto; barnevern

LANG VENTETID: Fremdeles står det mange barn i kø for å få hjelp hos barnevernet i Bodø.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Tilsammen 92 barn i Bodø på venteliste for å få hjelp av barnevernet, og det bare noen få færre enn i september.

Fylkesmannen har de siste tre månedene overvåket barnevernet i Bodø, men fremdeles er altfor mange barn som må vente utover de fristene som er satt.

Nå må kommuneledelsen igjen inn på teppet hos fylkesmann Hill-Marta Solberg.

Hill-Marta Solberg

BER OM MØTE: Fylkesmann Hill Marta Solberg kaller inn til møte med Bodø kommune i januar.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

- Fylkesmannen sender nå et brev til ordfører og rådmann i Bodø for å be om et møte i januar. Da har forhåpentligvis kommunen fått statistikken for 2009 på bordet og på det grunnlaget må vi vurdere om handlingsplanen til kommunen fungerer når det gjelder barnevernet, sier Solberg.

Har slitt lenge

Over mange år har Bodø komune vært i søkelyset for svikt i barnevernet. I september ble kommunen satt under spesiell overvåking, fordi så mange som hundre barn sto i kø hos barnevernet.

Tre måneder etter står 92 barn i kø. Det er en liten bedring, sier fagleder på barneseksjonen, Mary Brattøy.

- Det begynner å løsne litt for oss, men vi er jo på etterskudd fordi det kommer inn flere saker enn vi klarer å ta unna, sier hun.

- Må dere ikke da styrke barnevernet for å få tatt unna disse sakene?

- Jo det burde selvfølgelig skje. Jeg vurderer det slik at vi trenger flere folk her, det er det som skal til, sier Brattøy.

Lang ventetid

Det som må til er altså et krafttak der barnervnet får flere stillinger, mener Brattøy. Slik det er i dag må familier som trenger hjelp belage seg på altfor lang venting.

- Det er bekymringsfullt for de ungene som må vente lenge, sier Brattøy.

I januar må altså ledelsen i Bodø møte opp hos fylkesmannen. For de ferskeste tallene tyder ikke på noen merkbar bedring. Hill-Marta Solberg sier situasjonen er alvorlig.

- Den er alvorlig i den forstand at Bodø kommune sålangt ikke har løst alle utfordringene de har på barnevern, men det er jo også derfor vi har en tett dialog med kommunen. Vi følger situasjonen nøye og har nær kontakt med kommunen om disse tingene, sier Solberg.