NRK Meny
Normal

To nattevandrere i Bodø

Et halvt år etter voldtektsbølgen i Bodø vil nesten ingen gå nattevandring.

Vanja Grønhaug

Vanja Grønhaug måtte avlyse nattevandringen i Bodø fordi bare to var påmeldt.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

NRK er med når lederen for nattevandrerne i Bodø, Vanja Grønhaug, fredag kveld gjør seg klar for nattens oppdrag. Men denne helgen midt i russetida i mai må nattevandringen avslyes.

– Trist å avlyse

Vanja Grønhaug

– Det er trist å måtte avlyse, sier Vanja Grønhaug.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det er trist at vi må avlyse, men i kveld var det bare fire påmeldte, og to av dem trakk seg. Derfor er vi for få til å gå, sier Vanja Grønhaug.

Hun ønsker at flere tenåringsforeldre engasjerer seg som nattevandrere. Ikke minst nå i mai hvor flere ungdommer slår følge med russen og eksperimenterer med rusmidler.

Politiet vil sjekke

Tommy Beck

Innsatsleder ved Salten politidistrikt, Tommy Beck har god erfaring med nattevandrerne.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Vi ønsker å sjekke at det ikke er overstadig berusede personer som sovner ute. Det er kaldt og det kan føre til skumle situasjoner hvis folk får ligge for lenge uten tilsyn hvis de er overstadig beruset og ikke kan ta vare på seg selv. Det sier innsatsleder ved Salten politidistrikt, Tommy Beck.

Gjennom hele vinteren har politiet i Bodø hatt god hjelp av nattevandrere. Ifølge Tommy Beck er dette voksenpersoner som stabiliserer miljøet i byen, og som er gode meldere til politiet hvis noe skulle skje.

Oppfordrer folk å melde seg

– Det er dumt at Bodø ikke har nattevandrere ute i mai, som er ei tid der det ferdes mye beruset ungdom utendørs. Og ikke minst at mange mindreårige er ute for å søke spenning, sier Tommy Beck i Salten politidistrikt, som oppfordrer folk til å melde seg som nattevandrere.

Da NRK fulgte politiet i deres arbeid fredag kveld ble fire mindreårige kjørt hjem av en politipatrulje.

Ordføreren tar saken i egne hender

Ole Hjartøy

Ordfører Ole Hjartøy tar tak i saken og skal selv stille opp som nattevandrer.

Foto: NRK

Bodøs ordfører Ole Hjartøy sier at politikerne nå vil ta denne saken på alvor og lover igjen at han selv vil stille opp.

– Røde Kors gjør en fantastisk flott jobb på dette området og all honnør til de som har gått nattevandring i vinter. Det er ingen tvil om at det trengs mange nattevandrere nå i mai, sier Hjartøy.

Bodøs ordfører innrømmer at poltikerne ikke har vært godt nok til stede i denne saken, og lover bot og bedring

– Vi støtter dette prosjektet med 75.000 kroner, og oppfordrer nå hele Bodøs befolkning, spesielt de som har barn i denne aldersgruppen, å ta minst en kveld som nattevandrer. Vi skal gå foran som et godt forbilde, sier Ole Hjartøy.