Fiskere hindrer seismikkleting

Oljedirektoratet får bare skutt seismikk på halvparten av området i Vesterålen som de meldte inn.

På feltet

UTE PÅ FELTET: Leder Svein Tobiassen i Bø fiskarlag speider ut over havområdene i Vesterålen der det foregår fiske og seismikkskyting side om side.

Foto: Ane Høyem / NRK

Seismikkfartøyet Geo Pacific har bare kommet halveis i undersøkelsene av havområdet utenfor Vesterålen til tross for at det bare er ei uke i gjen av seismikkprogrammet.

I over fire uker har seismikkskipet vært i området for å kartlegge mulige olje og gassforekomster. Men en uke før de skal være ferdig, er de bare kommet halvveis.

Geo Pacific

SKYTER SEISMIKK: Bak båten Geo Pacific går det ut kabler, hvor det sendes ut trykkbølger.

Foto: Ane Høyem / NRK

Oljedirektoratet er godt fornøyd

Et område på 2400 kvadratkilometer utenfor Vesterålen skulle egentlig undersøkes av Geo Pacific. Bare halvparten av dette området er dekket. Men ifølge Oljedireltoratet vil dette ikke få konsekvenser for den planlagte forvaltnigsplanen som skal legges fram til neste år.

Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet sier at de er fornøyd med seimiskkinnsamlingen så langt.

- Det er jo enkelte steder det er en del fiskeriaktiviteter og hvor vi ikke kommer til. Men det er et stort område vi skal samle inn, så vi er fornøyd med de dataene vi har fått samlet inn så langt, sier Vaage Melberg.

Garn hindrer seismikkskyting

Garn som står i havet hindrer seismikkskytingen i Vesterålen.

Foto: Ane Høyem / NRK

Fiskere sa nei til frikjøpsavtale

Fiskere har mange garn og linebruk i havet utenfor Vesterålen. Det gjør det vanskelig å gjennomføre de seismiske undersøkelsene.

Oljedirektoratet har derfor på nytt forsøkt å betale fiskerne for å ligge til kai mens seimikkskytinga pågår. Men ifølge direktoratet var det ingen fiskere som takket ja denne gangen.

Svein Tobiassen

LITE FISK: Det er iike mye fisk å få på havet utenfor Vesterålen.

Foto: Ane Høyem / NRK