NRK Meny
Normal

Færre ungdommer jakter elg

Jegerne sliter med en forgubbing. På 10 år har antallet jegere under 30 år blitt nesten halvert, og verst er det blant elgjegerne.

Jegeren Sten Erik Drage felte sin første elg.

STADIG FÆRRE SOM HAN: Sten Erik Drage felte sin første elg.

Foto: Dagfinn Drage

Nytenkning må til for å få rekruttert ungdommen. mener Norges Jeger- og Fiskeforbund.

17-åring skjøt storelg

Under årets jakt har allerede 17 år gamle Sten Erik Drage fra Hemnesberget bemerket seg med å skyte en storelg .

Men stadig færre ungdommer som drar ut på jakt. Antallet jegere under 30 år er nesten halvert på 10 år, og det er elgjakta som er minst populær.

For lite "action" på post

Å sitte på post i skogen med børsa, passer dårlig i dagens kjappe samfunn, mener informasjonssjef i Norges Jeger- og fiskeforbund, Espen Barstad.

- Det å sitte og vente på stubben på at elgen skal dukke opp om en ukes tid, er ikke særlig forlokkende for mange. Jeg tror at den hardt organiserte og litt tyngre storviltjakten lider litt her, og at småviltjakta og de kjappe opplevelsene tjener på det.

Elgbestanden øker

Når det blir færre jegere, vil elgbestanden øke.

Barstad mener det er på tide å tenke nytt for å få rekruttert ungdommen. - Hvis en ungdom har lyst til å smake på elgjakta, må han eller hun kunne slippe å legge mange tusenlapper på bordet som andel.

Barstad mener heller ikke unge jegere må være med hele høsten. - Og man må ikke forvente at ungdommen skal være med på våren, med all slags dugnader.