Hopp til innhold

Bare fem gaupefamilier registrert i Nordland

En uke før fristen går ut er det registrert bare fem gaupefamilier i Nordland, og det er halvparten av det normale.

Gaupe

LOVER DUSØR FOR GAUPESPOR: Finner du spor etter en gaupefamilie, har Rovviltnemnda i Nordland utlovet en dusør på 3000 kroner.

Foto: Anders Huva

Gaupespor

Her har to gauper gått i nysnøen.

Foto: Vegar Pedersen/SNO
Gaupespor

Slik ser et gaupespor ut.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Statens naturoppsyn ber derfor folk om hjelp til å finne flere gaupefamilier i Nordland.

Rovvilnemnda har utlovet 3000 kroner i dusør, så her er det bare hive seg rundt, sier Vegar Pedersen i Statens naturoppsyn:

– Vi ønsker tips fra folk som ser spor etter to eller flere gauper som har gått sammen. Ta kontakt med Statens naturoppsyn, så vil vi sjekke og dokumentere sporene. Her kan det være litt penger å hente for dem som melder fra, sier Pedersen.

Snø gir håp om spor

SNO overvåker gaupebestanden i felt og rapporterer til Rovdata, men i mange områder har det falt lite snø etter jul. Nå har det kommet nysnø flere steder i landet, noe som gir gode sporingsforhold. Det øker sjansen for å finne en gaupefamilie, som består av ei gaupemor i følge med en eller flere unger.

Registreringsperioden for gaupe starter 1. oktober hvert år og avsluttes ved utgangen av februar. Så skal du være med å registrere det sky kattedyret, har du ikke lang tid på deg.

– Vi registrerer spor ut februar måned. Når mars kommer er gaupa i brunst, og da er det vanskelig å skille mellom familiegrupper og hann- og hunndyr som går sammen, sier Vegard Pedersen.

Hvis du ønsker å bidra i overvåkingen av gaupe, kan du melde inn observasjonen din direkte på telefon til SNO sin rovviltkontakt. Du kan også legge den inn i det skandinaviske rapportsystemet for store rovdyr – Skandobs. En beskjed blir da sendt til rovviltkontakten i området hvor observasjonen er gjort.

Søker aktivt etter familier

I Norge er det et mål at lokalbefolkningen involveres i overvåking, og overvåkninga av gaupe er i stor grad basert på at publikum melder fra når de ser spor etter flere gauper som har gått sammen. Hvis man tror det går en familiegruppe i et område hvor det har kommet få tips fra publikum, åpner likevel metodikken for at SNO kan gjennomføre et aktivt søk.

Aktive søk vil bli gjennomført dersom det blir sporingsforhold før 1. mars.

En oversikt over rovviltkontakter i Statens naturoppsyn finner du her.