Hopp til innhold

Nordland vil pensjonere seg før Troms

Nordlendingene vil pensjonere seg mye tidligere enn folk fra Troms, og mange ser for seg en pensjonisttilværelse i sus og dus: – Da skal vi leve livet på ei strand, sier Einar (23) og David (24)

Einar Angell og David Brenna

Snekkerne Einar Angell (23) og David Brenna (24) ser for seg en sydlig pensjonisttilværelse.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Mens folk fra Troms vil jobbe lengst av alle i Norge, planlegger yrkesaktive i Nordland og Finnmark å pensjonere seg så fort de kan.

Einar Angell og David Brenna

Einar Angell (23) og David Brenna (24)har enda mye snekring å få unnagjort før de kan pensjonere seg.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

En undersøkelse fra Sparebank1 Nord-Norge viser at bare ni prosent fra Nordland og Finnmark ønsker å jobbe til de er 70 år eller lengre. Tilsvarende tall for Troms er over dobbelt så høyt med 23 prosent.

– Leve livet på ei strand

Det er enda lenge til snekkerne Einar Angell (23) og David Brenna (24) skal kaste inn håndkleet og pensjonere seg, men de ser for seg mange muligheter når de blir 62.

– Da skal vi leve livet. Med barnebarn og barn og reiser til sydligere strøk. Ligge å leve livet på ei strand, det hadde ikke vært så verst dét.

De er ikke alene om å se for seg en pensjonisttilværelse i sus og dus. Ifølge spørreundersøkelsen ser 6 av 10 for seg at de skal reise og leve det gode liv når de blir pensjonister.

– Bekymringsfulle resultater

Geir Terje Hansen

Banksjef Geir Terje Hansen i Sparebank1 sier funnene er bekymringsfulle.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Banksjef Geir Terje Hansen i Sparebank1 Nord-Norge sier tallene er overraskende. Men han kan ikke si mye om årsakene til de store forskjellene i arbeidsvillighet mellom de tre nordligste fylkene.

– Vi vet ikke noe om årsakene til forskjellene mellom de ulike fylkene, men det er bekymringsfullt når vi vet at den nye pensjonsreformen premierer etter hvor lenge man står i arbeid, sier han.

Det nye pensjonssystemet som trådte i kraft 1.januar 2011 har innført regler om alleårsopptjening. Det gir en inntektspensjon som innebærer at en hvert år tjener opp pensjonsrettigheter. Den årlige pensjonsopptjeningen summeres så opp til en samlet pensjonsbeholdning.

Sagt på en enklere måte: Jo flere år du står i arbeid jo større blir pensjonen.

Kvinnene sliter mest

I pensjonsundersøkelsen svarer 27 prosent av mennene at de sparer til egen pensjon, mens bare 21 prosent av kvinnene gjør det.

Tallene viser også at kvinner er overrepresentert når det kommer til lav pensjonssparing. De sparer langt mindre enn menn. De vet også mindre om hva de kan forvente å få i pensjon enn menn.

Undersøkelsen viser også at kvinnene ofte har en urealistisk forventning til pensjonstilværelsen. De ønsker å opprettholde kjøpekraft og tror ikke de vil gå ned i inntekt når de blir pensjonister. For å leve slik de ønsker er de i realiteten nødt til å egne oppsparte midler.

Sparebank1 har derfor satt opp tre pensjonsråd til kvinner:

  1. Finn ut hva du får i pensjon. Gode kilder er NAV og Norsk Pensjon.
  2. Spar selv til pensjon. Felles sparing til pensjon er lite lønnsomt, og spesielt ved et eventuelt samlivsbrudd.
  3. Spar minst like mye som mannen din. Husk at du lever lenger!