Hopp til innhold

I dag feirer Norges første nettavis 19 år

Lille Brønnøysunds Avis slo Dagbladet med to dager og ble Norges første nettavis. I dag feirer de 19 år på nett.

Matti Riesto

I dag har banett.no omkring 8000 daglige lesere. Det er nåværende redaktør Matti Riesto svært fornøyd med.

Foto: Bård Pedersen / Brønnøysunds Avis

6. mars 1995 klarte Brønnøysund Avis det utrolige. Før alle de store mediehusene i Norge klarte den lille avisen på Helgeland å være først ute på internett.

Men hva internett var, trengte en forklaring midt på 90-tallet. Dagen etter sto det følgende på forsiden av papiravisen:

«Som første dagsavis i Norge er nå Brønnøysunds Avis tilgjengelig på internett. Foreløpig i begrenset omfang. Internett er et verdensomfattende datanett med over 50 millioner brukere over hele verden».

Petter Stephan Krokaa

Redaktør Petter Stephan Krokaa var mannen bak Norges første nettavis.

Men hvordan gikk det til at lille David klarte å slå Goliat på nett? Mye av forklaringen var at den nå avdøde redaktøren Petter Stephan Krokaa var en teknologientusiast.

I sin leder dagen etter den historiske begivenheten forklarte han fordelen med en nettavis:

«De av våre lesere som er på reise og som har tilgang på PC kan for eksempel få rykende ferskt stoff hjemmefra – hvor enn i verden de måtte befinne seg – forutsatt at stedet har telefonsamband med omverdenen».

Feiret med et glass konjakk

Torkil Marsdal Hanssen var journalist i Brønnøysunds Avis for 19 år siden og husker godt den daværende redaktøren og hans interesse for internett.

– Krokaa hadde veldig stor tro på internett. Han var helt selvlært og så den enorme mulighetene internett ga for distribusjon og kommunikasjon, sier Hanssen.

Torkil Marsdal Hanssen

Torkil Marsdal Hanssen var med da banett.no ble historisk.

Foto: Åsgeir Moe
Dagbladet er på internett

Slik fortalte Dagbladet sine lesere at de var kommet på nett.

Foto: Faksimile

Krokaa hadde også flaks med hvor han befant seg. På grunn av Brønnøysundregistrene var det et svært oppegående datamiljø i Brønnøysund. Nettkapasiteten var også bedre enn mange andre plasser i landet.

– Var det viktig for Krokaa å være først på nettet?

– Han hadde ikke noen uttalt mål om å være først, men var voldsom til å utforske internett og de mulighetene det ga. Han var en av de første som brukte nettet til kunnskapsinnhenting. Han var medlem av en masse av de tidligste diskusjonsforumene på nettet. Der diskuterte han med universitetsfolk fra hele verden.

Hanssen var faktisk med da det ble skrevet norgeshistorie. På et loft i et hus noen mil utenfor Brønnøysund satt han sammen med redaktør Krokaa natt til 6. mars og publiserte nettavisen.

– Der satt vi og skrev sakene til det som ble nettavisen vi publiserte via et modem. Da vi var ferdige feiret Krokaa med et glass konjakk, minnes Hanssen.

Måtte kjefte på Dagbladet

Men noen store pressedekning ble det ikke. Da Dagbladet to dager senere publiserte sin nettavis, skrev de at de var først i Norge på nett.

– Da var ikke Krokaa spesielt fordøyd med. Han kastet seg på telefonen til Akersgata, og Dagbladet måtte faktisk dementere nyheten. De var ikke først, sier Hanssen.

– Vi godtet oss også over og høre hvor mye penger Dagbladet hadde brukt på sin nettavis. Det var ganske mange flere 0er enn i det beløpet vi hadde brukt på vår nettavis, fortsetter han.

Årsaken til at Hanssen fikk være med på den historiske begivenheten, er at han var den eneste som viste et snev av interesse for det Krokaa drev med.

– I tiden etterpå var det jeg som fikk ansvaret for å oppdatere nettsidene med nyheter.

Feirer med kake

I dag har banett.no omkring 8000 daglige lesere. Det er nåværende redaktør Matti Riesto svært fornøyd med.

– Tallene viser at vi har en høyere andel nettbrukere enn andre aviser vi kan sammenligne oss med, sier han.

I dag feirer redaksjonen med kake, noe de gjør hvert år på denne datoen.

Gjort kjent av Eia

Selv om ikke alle har fått med seg at Brønnøysunds Avis var først på nett, gjorde Harald Eia sitt til at avisen fikk økt trafikk.

Avisen ble for alvor kjent da Eia lot den bli en gjenganger i humorprogrammet «Storbynatt» på NRK i 2010.

– Jeg er opptatt av lokalsakene, og jeg har sett på en av mine favorittaviser, nemlig Brønnøysunds Avis, sa Eia i programmet og viste frem et av oppslagene.

– De drar opp enda oppslag på førstesiden, med følgende tittel; Hvem har bæsja?

I redaksjonen til avisa tok de oppmerksomheten fra Eia med et digert glis.

– Jeg synes det er varmhjerta gjort, jeg synes det bare er artig. Vi ler mye av oss sjøl her, og det skal vi ha plass for og glimt i øyet for i ei nettavis. Vi ler absolutt med, sa nyhetsredaktør Matti Riesto den gangen.

Han håpet likevel at folk forstår at dette var et utvalg av sakene deres, og at de også driver med seriøs journalistikk i lokalmiljøet.