Hopp til innhold

Bærekraftige fiskebestander

De tre viktigste arktiske fiskebestandene med nordøstarktisk torsk, hyse og sei forvaltes bærekraftig, mener havforskerne og foreslår kvoteøkning.

Men bekymringen øker for den utsatte kysttorsken, som stadig høstes til tross for nullfiskeråd i en årrekke.

Havforskningsinstituttet i Bergen offentliggjorde fredag sine kvoteråd for arktiske bestander. Det er langt på vei hyggelig lesing både for forvaltere og fiskere, med unntak for bestandene av kysttorsk, uer og blåkveite.

Rekordsterk

Den største optimismen er knyttet til torskebestanden der gytebestanden nå er rekordhøy. Vi må 50–60 år tilbake i tid før anslagene over gytebiomassen har vært høyere enn nå.
Dette gir forskerne grunnlag til å anbefale en kvote på 765.000 tonn neste år. Men de foreslår at kvoten likevel bare økes til 577.500 tonn i 2010 fra 525.000 tonn i år. Dette fordi Norge og Russland har avtalt at de ikke skal endre kvotene med mer enn pluss/minus 10 prosent hvert år.
Om kvoterådet for 2010 blir fulgt er en annen sak. Den norsk-russiske fiskerikommisjonen, som forvalter fellesbestandene i Barentshavet, økte torskekvoten for 2009 med 23 prosent.

Ikke føre var

– Det internasjonale råd for havforskning (ICES) er kritisk til at Norge og Russland økte kvoten mer enn forvaltningsregelen tillater. Vi kan ikke ha et forhold til egne forvaltningsregler som er slik at man fisker mer enn regelen tilsier når bestanden er stor, og følger regelen når bestanden er liten, sier Sigurd Tjelmeland i Havforskningsinstituttet.

Han ser likevel ikke at overfisket som følge av at forvaltningsregelen blir brutt, vil true bestanden.

– Men vi kan ikke lengre si at forvaltningen er føre var dersom handlingsregelen blir avveket, sier han.

Hyse og sei

I tillegg til økte torskekvoter, anbefaler havforskerne å øke hysekvoten fra 194.000 tonn i år til 243.000 tonn neste år. Utsiktene for den nordøstatlantiske hysebestanden er gode.
Seien er i godt hold nå, men utsiktene framover er ikke like lyse som for torsk og hyse. Forskerne anbefaler at seikvoten settes litt ned fra 225.000 tonn i år til 204.000 tonn neste år.

Truet kysttorsk

Den største bekymringen for havforskerne gjelder bestanden av kysttorsk som nå er nede på et så lavt nivå at forskerne i en årrekke har foreslått nulluttak. Til tross for det, settes det årlig kvoter på rundt 20.000 tonn.

– I tillegg er fangsten av kysttorsken underestimert fordi vi ikke vet hvor mye kysttorsk som tas i fritidsfisket. Kysttorsken er nå så langt nede at vi frykter gytebestanden er for liten til å kunne utnytte gode rekrutteringsforhold dersom de skulle oppstå, sier Tjelmeland.

For de tre øvrige bekymringsartene, blåkveite, uer og snabeluer foreslår forskerne å unngå direktefiske på disse tre artene. Blåkveitefisket bør ikke overgå 13.000 tonn, heter det i anbefalingene.