Hopp til innhold

Avviser sammenslåing

Fylkesrådslederen i Nordland sier det er uaktuelt å slå sammen kommuner i Nordland med tvang.

Odd Eriksen, fylkesrådsleder Nordland

Fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen, ønsker ikke å slå sammen små kommuner med tvang.

Foto: NRK

Det er ikke aktuellt med tvangssammenslåing av kommuner i Nordland, det sier fylkesrådsleder Odd Eriksen.

Onsdag gikk fylkessrådsleder i Troms Pia Svendsgaar (Ap) ut og tok til ordet for sammenslåing av kommuner med mindre enn 10-15.000 innbyggere. Det blir ikke aktuelt i Nordland, sier Eriksen.

Les: Ap-topp vil slå sammen kommuner med tvang

- Nei, selv om vi i Nordland har veldig mange små kommuner, så er det en ikke-politikk foreløpig i Nordland.

Fylkesrådslederen i Nordland mener det er viktig å først gå grundig igjennom og se på fordeler og ulemper ved å slå sammen kommuner med tvang.

Forsvarlig tjenestetilbud?

Svensgaard er en av Arbeiderpartiets ledende regionalpolitikere i Nord-Norge og mener at Norge har for mange kommuner – en struktur som gjør at små kommuner over tid ikke kan opprettholde et forsvarlig velferdstilbud.

- Resultatet vi ser i dag og over mange år, er at folk flytter. Og uten et variert arbeidsliv tjenestetilbud vil ungdommen fortsette å flytte. Det er en illusjon at små kommuner med synkende innbyggertall skal trekke til seg næringsliv og ha et fullgodt velferdstilbud, sier Svensgaard.

Pia Svensgaard

Pia Svensgaard

Foto: Jon Are Nilsen / NRK

Odd Eriksen mener det foreløpig ikke er grunnlag for å slå fast at dette vil bedre seg med større kommuner.

- Jeg ser at det er mange grunner til å få større kommuner, men jeg ser jo også at de store kommunene sliter med å få tak i fagfolk på mange områder. Så sammenslåing er ikke alene en løsning på mange av de utfordringene som små kommuner sliter med.

Mange småkommuner

I dag er det 430 kommuner i Norge, men Sveensgaard mener at dagens kommunestruktur er gått ut på dato. I Troms er det 25 kommuner, og hele 15 av av disse har i dag 3000 innbyggere eller færre. I Nordland er det bare Rana, Bodø og Narvik som har mer enn 15.000 innbyggere.

- At kommunestrukturen har blitt opprettholdt så lenge, er et tegn på at norsk distriktspolitikk er mislykket, mener Svensgaard.

Også Fremskrittspartiet mener kommunestrukturen må endres. Partiet vil fjerne samtlige kommuner i Norge som har færre enn 15.000 innbyggere.

Les: 362 kommuner i Norge trues av Frp

Men Odd Eriksen rister foreløpig på hodet av både partikollega Svensgaard i nord, og Fremskrittspartiet sine planer.

- Nei, foreløpig har ikke det vært noe tema i Nordland arbeiderparti. Så på dette tidspunktet er ikke dette aktuell politikk i Nordland, sier han.