Avviser påstander fra fylkesråden

Gaute Wahl stiller seg uforstående til fylksråd Odd Eriksens meninger om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Gaute Wahl, leder for folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten og Vesterålen.

Gaute Wahl, leder for folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten og Vesterålen.

Foto: John Ingen Johansen / NRK

Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten og Vesterålen reagerer kraftig på at fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen, sier en har nok kunnskap til å kunne starte oljeletingen utenfor Lofoten og Vesterålen.

Eriksen kom med uttalelsen til Dagbladet i går, der han sier at han mener oljenæringen har så god teknologi i dag at han mener det er høyst forsvarlig å starte oljeleting.

Eriksen stemte for utsetting av spørsmålet på Arbeiderpartiets landsmøte, men sier til avisen at han personlig mener oljeletingen kan starte.

- Hårreisende

Lederen i folkeaksjonen, Gaute Wahl, mener det ikke er belegg for de påstandene Eriksen kommer med.

- De miljøfaglige etatene med Havforskningsinstituttet i spissen sier jo nettopp det motsatte av Odd Eriksen. De fraråder oljeboring, fordi de mener et oljeutslipp i området kan få negative konsekvenser. Så det er egentlig en hårreisende uttalelse, sier Wahl.

Står fast på sitt

Odd Eriksen, fylkesrådsleder Nordland

Odd Eriksen

Foto: NRK

Fylkerådsleder Odd Eriksen står fast på at ny og forbedret teknologi gjør det forsvarlig å lete etter olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen allerede nå.

Han sier han først og fremst står på landsmøtevedtaket til Arbeiderparitet som sier en skal vente på konklusjonene i Forvaltningsplanen, som blir ferdig neste år, men at han også mener drifta av Norne-feltet utenfor Helgeland har vist at oljevirksomhet i nord er trygt.

- Det er et kvantesprang i teknoliutvikling de siste ti-tolv årene, og det gjør at vi i dag er verdensledende når det gjelder miljø og produksjon. Sånn at er det noen plass i verden det er sikkert å drive olje-og gassutvinning, så er det på sokkelen utenfor fastlandet av Norge, sier Eriksen.