NRK Meny
Normal

Søk etter savnet skiløper er avsluttet

Sterk vind og en halv meter nysnø gjør at politiet har besluttet å avslutte søket etter den savnede skiløperen Harry Halås (53) fra Tverlandet i Bodø.

Leteaksjon i Beiarfjellet 4. april 2012

SØKET AVSLUTTET: Letingen etter en 53 år gammel bodøværing som har vært savnet i Beiarfjellet siden tirsdag, er avsluttet.

Foto: Kari Skeie / NRK

Det var tirsdag 3. april at politi og redningsmannskaper satte igang leteaksjon etter en savnet skiløper på Beiarfjellet.

– Politiet har avgjort at leteaksjonen skal innstilles på grunn av stort snøfall i fjellet, sier stabssjef Arne Hammer i Salten politidistrikt.

Torsdag ettermiddag var det fortsatt ingen spor etter mannen.

Leteaksjon i Beiarfjellet

Over 30 personer, fem hunder, 17 skuterpatruljer, beltebiler og Sea King er involvert i leteaksjonen.

Foto: Kari Skeie / NRK

Familien lever i håpet

Den savnede mannens familie håper at han har kommet seg i sikkerhet. I en epost til media skriver familien:

– Harry er en utholdende mann, og vi håper fortsatt på muligheten for at han på en eller annen måte kan ha kommet seg i ly. Derfor hadde vi ønsket at søkene hadde kunnet fortsette, men forstår at det ikke er mulig under rådende værforhold.

Familien uttrykker også stor takknemlighet overfor alle som har deltatt i leteaksjonen.

Måtte overnatte i fjellet

Uværet i Beiarfjellet onsdag kveld var så illle at de siste letemannskapene måtte kjøre på GPS for å finne ned. Og en lokal hytteeier fikk ni uventede overnattingsgjester i natt.

– Mannskapene fra Røde Kors og Forsvaret som befant seg på en beltevogn måtte overnatte på ei hytte i natt. De måtte loses ned fra fjellet torsdag morgen, opplyser politiførstebetjent Rune Danielsen ved Salten politidistrikt til NRK.no.

Sterk vind, tett snødrev og dårlig sikt gjør at søket etter den savnede skiløperen ble stilt i bero torsdag morgen. Torsdag ettermiddag opplyser politiet at søket er innstilt.

Har lett i hytter

Et omfattende letemannskap bestående av politi og scooterpatruljer fra Røde Kors og Sivilforsvaret lette tirsdag og onsdag etter mannen i 50-årene.

Den savnede mannen forlot familiemedlemmer i 12.30-tiden tirsdag for å ta en liten tur alene. Seks timer senere hadde han fortsatt ikke dukket opp, og familien meldte ham savnet.

Det ligger flere hytter i området hvor mannen forsvant, men disse er gjennomsøkt.

– Vi har lagt ned et betydelig arbeid i å søke i hytter. Men uten hell, sier politiførstebetjent Rune Danielsen.

Halv meter snø

Leteaksjon på Beiarfjellet

Natt til onsdag var snøscootere ute for å lete etter den savnede mannen.

Foto: Kari Skeie / NRK

Siden mannen forsvant har det falt betydelige mengder med snø i området.

– Onsdag var det snakk om 30–40 centimeter snø. Det har snødd videre i natt og det snør fortsatt, så vi snakker kanskje om en halv meter snø siden tirsdag, sier Danielsen.

Var sammen med kone og barn

Klokken 20 onsdag ble søket avsluttet for natten. Været på Beiarfjellet har gjort letearbeidet svært vanskelig for de 30 personene som er involvert i søket.

– Når turfølget gikk ut på tur tirsdag, var været veldig fint i området. Han skulle ikke vært borte lenge, men han kom ikke tilbake. Han skal ha kunnskap i området ettersom han er fra området, sa stabssjef Arne Hammer ved Salten politidistrikt til NRK onsdag kveld.

Han sier at dersom Bodø-mannen har fått et illebefinnende og besvimt, vil snømengdene gjøre det svært utfordrende å finne den savnede mannen.

– Nå har vi søkt gjennom et stort område, og lette alle plasser der kjentfolk mener det kunne være sannsynlig at mannen er, sier Hammer.

Søket som har pågått i to døgn har vært konsentrert rundt Storgam-vannet og Arnevann.

Leteaksjon i Beiarfjellet