Bodø er et av Nord-Norges viktigste trafikknutepunkt, men Avinor har lenge slitt med en rullebane i full oppløsning. Småstein og løse betongplater har ført til utfordringer for flytrafikken og så langt har løsningen vært å «lime» dekket sammen igjen.
Den dårlige tilstanden til rullebanen fra 1950-tallet fører til at Avinor allerede nå sliter med å kunne holde rullebanen åpen for flytrafikk.
Derfor kom nyheten om at regjeringen bevilger 2,4 milliarder kroner til «Ny by, ny flyplass-prosjektet» i grevens tid.
Ifølge beregningene skal det nye flyplassprosjektet kunne stå ferdig 2025, noe som innebærer at den gamle rullebanen må være i drift i enda noen år.
I Avinor har de det nå travelt.
– Det viktigste nå er å komme i gang med byggingen så fort som mulig. Rullebanen er i så dårlig forfatning at vi sliter med å kunne holde den i drift i løpet av perioden fram til en ny rullebane kan stå klar, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.
Når passasjerflyene lander på Bodø lufthavn, gjør de det på ei flystripe av betong fra 1950-tallet.
Foto: Niklas Aune Johnsen / NRKStort prosjekt
Prosjektet handler om å flytte flystripa en knapp kilometer vekk fra byen, noe som frigjør verdifulle arealer i sentrum. Dermed kan byen og havna utvikles videre på lang sikt, og prosjektet omtales som et av de største byutviklingsprosjektene i Norge.
– Så snart vi får en startordre, vil vi begynne å prosjektere og planlegge byggingen. Vi har ingen tid å miste.
Byggingen av ny flyplass vil pågå samtidig med at Forsvaret er i aktivitet på flystasjonen, noe som er forventet å vedvare fram til 2022. Det er store områder som må ryddes og Avinor foreslår at de tar opprydningsjobben, mens Forsvaret betaler.
Det er forsvaret enige i, bekrefter fungerende direktør i Forsvarsbygg, Skifte eiendom, Trond Eliassen.
– Det er naturlig at vi ser på en løsning der opprydningen skjer i samme operasjon som byggingen. Her skal vi sette oss ned med Avinor og bli enig om hvordan vi gjør det.
Småstein og løse betongplater har ført til utfordringer for flytrafikken og så langt har løsningen vært å «lime» dekket sammen igjen.
Foto: Sigurd Steinum / NRK