AUF-leder om LO-uttalelser: – Jeg blir ærlig talt forbanna

AUF-leder Mani Hussaini mener LO-leder Gerd Kristiansen forsøker å kneble debatten ved å forskuttere et ja-vedtak til konsekvensutredning. Dette avvises av LO.

Mani Hussaini, leder i AUF

Mani Hussaini, leder i AUF, er lite imponert over LO-leder Gerd Kristiansen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Denne uken tok sentrale aktører i Industri Energi og Fellesforbundet til orde for å sette i gang en prosess med tanke på utmeldelse av LO, dersom LO-kongressen til våren sier nei til konsekvensutredning.

LO-leder Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen talte i Bodø i går, i forbindelse med LOs olje- og gasskonferanse.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

Bakgrunnen er at flere store forbund med primært offentlige ansatte vil verne de omstridte områdene for oljevirksomhet, noe som har satt sinnene i kok hos tunge industriforbund.

I går tok LO-leder Gerd Kristiansen bladet fra munnen, og sa at hun skjønner hvorfor det er opprør hos forbundene som organiserer arbeidere i oljeindustrien. Og at det er deres ord som må veie tyngst i dette spørsmålet.

– LO har vært veldig tydelig på at det er konsekvensutredning vi vil ha, konstaterte hun fra talerstolen i Bodø.

– Jeg skjønner godt at forbundene som har medlemmer i næringen er forbannet. Vi har ikke tradisjon i LO for at forbund fra andre sektorer går ut og mener veldig sterkt om en sektor der andre organiserer medlemmene, fortalte Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå.

Forbannet

AUF-leder Mani Hussaini er rasende, og mener LO-lederen forsøker å kneble debatten ved å forskuttere et ja-vedtak til konsekvensutredning.

– Jeg blir ærlig talt forbanna. Med dette sier Gerd Kristiansen at vedtakene i flere av de største LO-forbundene – Fagforbundet, HK, NTL – ikke er verdt noe som helst, sier Hussaini.

– Vi i AUF syns det står respekt av at en rekke LO-forbund tør å ta det grønne skiftet innover seg og ser at omstilling må skje.

Mener det brukes «u-landsretorikk» om Nord-Norge

Tall fra DNB Markets viser at over 40.000 stillinger i olje- og gassbransjen har blitt borte siden begynnelsen av 2014. I LO frykter flere forbund at det bare skal bli verre.

Men i AUF er de klar på at klimakrisen gjør at man heller må skape nye, grønne arbeidsplasser, og at omstilling må bety noe annet enn å omstille seg fra ett oljefelt til et annet.

– En konsekvensutredning er bare første steget til en åpning av disse feltene. Det har blitt hentet inn tonnevis av kunnskap om disse havområdene allerede, sier Hussaini, som mener flere bruker en «u-landsretorikk» når det snakkes om Nord-Norge.

– Realiteten er at folk i Nord-Norge er mot konsekvensutredning og at det er befolkningsvekst i områdene. Da er det på tide at LO-lederen og oljelobbyen legger dommedagsprofetiene om Nord-Norge på hylla.

– Ga uttrykk for sin holdning

I en e-post til NRK skriver informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i LO at de ikke ønsker å gå inn i en diskusjon med AUF.

Hun minner imidlertid om at LO har et gjeldende vedtak fra LO-kongressen i 2013 om konsekvensutredning, som LO-lederen er forpliktet på.

Videre siterer hun det «LO-lederen faktisk sa i sin tale på LOs olje- og gasskonferanse» (gjengitt i faktaboks under).

– LO-lederen gir uttrykk for sin holdning, uten å forskuttere hva kongressen til neste år vil vedta.