Hopp til innhold

Audun fikk nei, nå varsler regjeringen endring av tilskuddsordning

Utviklingshemmede Audun fikk avslag fra Husbanken fordi pengene allerede var delt ut til andre kommuner. Nå varsler regjeringen endring av tilskuddsordningen.

Audun, familien

KJEMPER: Mamma Gyri Mentzoni og pappa Atle Jensen kjemper for at Audun skal få egen leilighet tilknyttet til familiehjemmet i Vågan i Lofoten.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Sju år gamle Audun liker fart og spenning, men trenger mye mer hjelp i hverdagen enn andre barn på hans alder.

Mandag fortalte NRK hvordan hans foreldre i Vågan i Lofoten fikk avslag fra Husbanken om tilskudd til ei større utbygging på bolighuset – det skulle gi Audun et eget tilholdssted når mor og far har over 90 timer avlastning i uka.

– Det var et sjokk å lese det brevet. Vi kjenner til familier i tilsvarende situasjoner som har fått midler, forteller Auduns mor Gyri Mentzoni.

Men allerede i mars i år var tilskuddspengene delt ut til de drøyt 60 kommunene i nord som Husbankens regionkontor i Bodø har ansvaret for. Vågan hadde kun fått drøye 150.000 kroner av dette. Dermed fikk familien avslag selv om barn med spesielle behov skal prioriteres.

– Systemet henger ikke på greip. Det er ingen reell mulighet for Audun å kunne bo hjemme dersom ikke systemet endres, sier moren.

Varsler gjennomgang

Etter at NRK tok tak i saken varsler nå også kommunaldepartementet en full gjennomgang av tilskuddsordningene.

– Vi ser nå at ordningen er moden for gjennomgang. Derfor har jeg allerede startet en gjennomgang av Husbankens virkemidler for å se om dette treffer godt nok, sier statsråd Jan Tore Sanner (H).

I år opplever Husbanken en kraftig økning i søkningen etter tilskuddsmidler, men Sanner vil foreløpig ikke love at det kommer mer penger til ordningen.

– Jeg mener at det først og fremst er viktig at vi nå går igjennom de tilskuddene som Husbanken gir. NRK har tidligere trukket fram saker hvor Husbanken har hatt penger stående på bok. I denne saken er det en familie som ikke får den hjelpen de ønsker. Vi har også andre eksempler hvor det både er riktig og nødvendig å foreta den gjennomgangen vi nå gjør, sier Sanner.

– Mange i samme situasjon

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) kjenner til at det er mange som står i samme situasjon som Audun og hans familie.

I mange kommuner finnes ikke engang denne ordningen, og det er dermed ikke mulig å søke om tilskudd til å bygge om bolig.

– Det er problematisk at kassen går tom og at denne ordningen kun tilbys i rundt 175 kommuner i dag. Vi mener at potten til dette tiltaket må økes og at ordningen må innføres på lik linje i samtlige kommuner slik at alle med behov kan søke, sier Karoline Vårdal i FFO.