Dropper pengekravet mot kattevennen Aud (84)

Aud Sommerseth (84) har insistert på å mate Tysfjords hjemløse katter. Det likte Fylkesmannen så dårlig at de ville holde henne økonomisk ansvarlig for å samle inn kattene. Men nå har de ombestemt seg.

Katter i Tysfjord

Tre katter som Dyrebeskyttelsen har reddet i Tysfjord. Nå håper de å finne et hjem til dyrene, men de aller fleste villkattene i Tysfjord må antageligvis avlives.

Foto: Dyrebeskyttelsen

For kort tid siden fikk 84 år gamle Aud Sommerseth fra Tysfjord et brev fra Fylkesmannen i Nordland hvor hun fikk beskjed om at hun kunne bli holdt økonomisk ansvarlig dersom hun ikke sluttet å måte de eierløse kattene i nabolaget.

Også Tysfjord kommune har fått med seg brevet, men de sier at 84-åringen neppe må betale.

– Brevet ble sendt ut for å få henne til å slutte å mate kattene, men vi har jo ikke lyst å kreve inn penger fra eldre dame, så det blir nok ikke aktuelt, sier teknisk sjef Pål Strøm Jensen i Tysfjord kommune til NRK.no.

Han håper nå i stedet at Sommerseth kan hjelpe kommunen med å samle inn de eierløse kattene som har gitt kommunen hodebry i flere år.

– Det er en bedre løsning enn at vi truer henne med bøter, sier han.

– Kattene skiter rundt dørene til folk

NRK har ved flere anledninger omtalt problemet med de eierløse kattene. I Tysfjord er det over 100 av dem, og kommunen har så langt ikke funnet noen løsning på problemet.

– Det er mange som plages av disse kattene som skiter rundt dørene til folk, forteller Jensen.

Både kommunen, Mattilsynet, lensmannen og dyrebeskyttelse har vært involvert i arbeidet med å fange inne kattene, men problemet har ikke blitt noe mindre.

(artikkelen fortsetter under)

Eierløs katt i Tysfjord

I Tysfjord er det over 100 eierløse katter. Kommunen har så langt ikke funnet noen løsning på problemet.

Foto: Dyrebeskyttelsen

Mette katter

Nå skal kommunen gjøre et nytt forsøk.

– Vi har ti bur som vi bruker for å fange inn kattene. Nå ber vi alle katteeiere i kommune om å merke kattene sine, slik at de ikke blir fanget og tatt med til veterinæren, sier kommunens tekniske sjef.

Problemet til nå har delvis vært at de eierløse kattene blir matet av folk som Aud Sommerseth, og de er derfor for mette til å bite på åtet som blir lagt i burene.

– Og det er derfor vi vil at Sommerseth skal slutte å mate kattene. Men nå vil vi tilby henne å låne burene våre, slik at hun selv kan være med å fange inn kattene, sier Jensen.

– Nå ble jeg glad

Aud Sommerseth selv tror neppe hun er i stand til å hjelpe kommunen i særlig grad, men er glad for at hun slipper å måtte betale for at hun mater kattene.

På mandag fortalte hun NRK.no at hun uansett ikke kommer til å slutte.

– Jeg føler at jeg ikke har noe valg. Det er ikke min feil at kattene er her og jeg orker ikke å se dem lide, sa 84-åringen.

– Har loven på min side

Hun mener at hun uansett har loven på sin side.

– Det står i dyrevelferdsloven paragraf 4 at man ikke har lov å la dyr lide. Det har jeg gjort mer enn en gang, og det vil jeg ikke noe mer.

– De hadde vært her om jeg hadde matet dem eller ikke. De hadde gått her som noen vrak hvis jeg ikke hadde gitt dem mat, fortsetter hun.