Åtte jegere fra hele landet anmeldt for dyreplageri

Videoer og bilder fra lukkede Facebook-grupper viser mink som rives i hjel av jakthunder mens eierne roser hundene. – Dette er ikke jakt, mener Norge Jeger- og Fiskeforbund.

Videoer og bilder fra lukkede Facebook-grupper viser mink som rives i hjel av jakthunder mens eierne roser hundene. – Dette er ikke jakt, mener Norge Jeger og Fiskeforbund. NOAH

RIVES I HJEL: Videoen viser hvordan hundene trenes til å angripe mink og rev. NRK har ikke lyktes å få jegernes versjon av saken. Hundene er derfor sladdet slik at de ikke kan gjenkjennes.

Dyrevernsorganisasjonen NOAH har anmeldt åtte jegere fra hele landet etter at de fikk tips fra publikum om en lukket Facebook-gruppe som viser det de mener er ulovlig jakt og jakttrening.

Videoene og bildene som NOAH har anmeldt

«Under dagens revejakt fant hundene en mink, som de etter hvert grov ut og fisket selv», skriver jegeren på Facebook. Hundene er sladdet slik at de ikke kan gjenkjennes.

– Videoene viser mink som blir revet i hjel av jakthunder, mens jegerne filmer og roser hundene. I tillegg viser materialet seigpining av rev under jakt, trening av hunder på rev og mink i bur hvor dyrene tydelig lider og innrømmelse av ihjelriving av rev, sier NOAH-leder Siri Martinsen.

Hun synes det er vondt å se på disse filmene.

– Man er vitne til dyrs lidelser, og de viser skremmende holdninger. Det vi ser er på linje med den omstridte og nå forbudte engelske revejakten, sier NOAH-leder Siri Martinsen til NRK.no.

Hun håper politiet tar anmeldelsen på alvor og starter etterforskning.

– Det å med hensikt la hunden sin rive i hjel et vilt dyr under jakt, er et åpenbart brudd på både Dyrevelferdsloven og Viltloven, som blant annet slår fast at jakt skal utøves på slik måte at dyret ikke utsettes for unødige lidelser, sier Martinsen, som også er veterinær.

Fra hele landet

Ifølge NOAH har jegerne tilknytning til ulike steder i landet. Tre av dem er anmeldt i Helgeland politidistrikt, mens resten av de anmeldte mennene har tilhørighet i Sør-Trøndelag, Rogaland, Hordaland, Nordmøre og Romsdal og Midtre Hålogaland.

I tillegg har organisasjonen også anmeldt Facebook-gruppens administrator for oppfordring til å legge ut de omtalte videoene.

– Ikke god jegeretikk

– Dette ser ikke bra ut. Det er ikke slik jegere skal oppføre seg, sier Arild Skarvik Pettersen, som er jaktprøveinstruktør og leder i Jaktutvalget i Nordland Jeger og Fiskeforbund.

Han har sett videoen som NOAH, organisasjonen for dyrs rettigheter, offentliggjorde i dag, og som Aftenposten først la ut i dag.

– Norges jeger og fiskeforbund tar sterkt avstand fra denne jaktformen. Det står nedfelt i våre vedtekter at jegerne skal følge viltlovens paragraf 19, som slår fast at jakt skal utøves på slik måte at dyret ikke utsettes for unødige lidelser, sier Arild Skarvik Pettersen.

Han synes det ser ut som at disse jegeren er mer opptatt av å filme enn å skyte.

– En jakthund skal lokalisere og drive viltet. Deretter er det jegeren som skal avlive dyret så hurtig som mulig. Det vi ser her er å gå for langt. Det er ikke god jegeretikk.

– Hva hadde skjedd dersom disse jegerne hadde vært medlemmer i Norges Jeger og Fiskeforbund?

– Det er vanskelig å si. Nå blir dette muligens en sak for politiet. Har de brutt loven, kunne de blitt ekskludert, sier Arild Skarvik Pettersen.

Roar Lundby, Norges Jeger- og Fiskerforbund

Jaktkonsulent Roar Lundby i Norges jeger og fiskeforbund.

Foto: Norges Jeger- og Fiskerforbund
– Uheldig

«Å, du var flink! Å, så flink!», sier den ene personen mens hundene han har med seg på jakt angriper og river i hjel en mink.

Videoen, som er publisert både på nettstedet Youtube og i en lukket Facebookgruppe, avsluttes med teksten «Godt samarbeid mellom terrier og støver.»

Heller ikke jaktkonsulent Roar Lundby i Norges Jeger og Fiskeforbund liker det han ser på videoen som NOAH har offentliggjort i dag.

– Dette er ikke jakt. Det virker som om det er mer trening av hund. Men det er ikke slik man trener hunder. I motsetning til det vi ser her, er det jegeren som skal avlive dyret, ikke hunden. Jeg skjønner ikke hvorfor de venter så lenge og lar hundene avlive. Dette er uheldig, sier Lundby.

Denne formen for trening er ikke bra for jakthundene heller.

– For det første kan hunden bli skadet. Hunder som angriper og ta byttet er ikke gode jakthunder, sier Lundby til NRK.no.

– Ukultur

Siri Martinsen, NOAH

– Det å med hensikt la hunden sin rive i hjel et vilt dyr under jakt, er et åpenbart brudd på både Dyrevelferdsloven og Viltloven, sier NOAH-leder Siri Martinsen.

Foto: Bente Isefjær

Siri Martinsen reagerer også på at personene filmer, mens hundene oppmuntres til å fortsette, og deretter legger videoen ut på internett.

– Dette er bruk av avlivning som et selvstendig underholdningsmoment. Det i seg selv er et brudd på loven, sier Martinsen, som også er veterinær.

NOAH håper nå at politiet vil ta disse tilfellene på alvor, og gjøre sin del av jobben som kreves for å bekjempe denne typen ukultur og lovbrudd.

– Dette viser en tydelig ukultur hvor dyrevelferd ser ut til å være et ikke-tema. Nå er det viktig at disse handlingene får konsekvenser, og politiet tar en ordentlig gjennomgang av ulovlighetene som forekommer innenfor dette miljøet, sier Martinsen.

NOAH ønsker ikke å opplyse til media hvem personene på videoen er.

– Det gjør vi ikke av personvernhensyn. Det var også en vurdering om vi skulle offentliggjøre videoene eller ikke, men vi konkluderte med at fokus på saken ville legge større press på politiet, sier Siri Martinsen til NRK.no

NRK.no har forsøkt å få tak i Facebook-gruppens administrator uten hell. Torsdag kveld skriver han på veggen at innleggene vil bli slettet i løpet av kvelden.