Åtte fornærmede avhørt så langt i overgrepssak – skal ha foregått siden 70-tallet

I starten av desember ble en mann i 60-årene pågrepet, mistenkt for seksuelle overgrep. Så langt er åtte personer fornærmede, et tall som trolig vil øke. Overgrepene skal ha skjedd fra 70-tallet og frem til pågripelsen skjedde i desember i år.

Jostein Kroken og Egil Sletteng

Etterforskningsleder ved Narvik politistasjon Jostein Kroken.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Kort fortalt snakker vi om seksuelle handlinger, altså beføling både utenpå og innenfor klær. Det skal også ha vært tilfeller av seksuell omgang, sier Kroken.

Flere har kontaktet politiet på tipstelefonen, og mange av disse har kommet i løpet av helgen, altså etter pågripelsen, opplyser etterforskningsleder ved Narvik politistasjon Jostein Kroken.

Han sier til NRK at antallet fornærmede nok vil øke.

– Nå er vi i ferd med å foreta ytterligere avhør av et titalls formentlig fornærmede personer, sier Kroken.

Etterforskere har snakket med alle de hittil åtte fornærmede, og politiet jobber nå med å forberede og foreta avhør av et titalls personer som vil kunne få status som fornærmet i saken.

– Vi ser veldig alvorlig på dette. Siktelsen går ut på seksuell handling med barn under 16 år, så dette har høyeste prioritet hos politiet.

– Overgrep siden 70-tallet og frem til i dag

Hendelsene skal ha skjedd fra helt tilbake til 70-tallet og frem til den siktede mannen ble varetektsfengslet den 5. desember.

– Mange av de fornærmede er voksne personer i dag. Dette er hendelser som har skjedd gjennom mange, mange år. Vi ser allerede konturene av ei større etterforskning, og kan heller ikke se bort fra at det vil komme flere fornærmede.

Siktede sitter nå varetektsfengslet med brev- og besøkskontroll. Bakgrunnen er bevisforspillelse og gjentakelsesfare.

– Venter flere avhør i tiden fremover

Kroken omtaler saken som omfattende, og sier det allerede er gjennomført mange vitneavhør:

– Og det vil bli gjennomført flere i tiden fremover. Vi jobber fortsatt med undersøkelse av beslaglagt datautstyr. Selv om politiet nå begynner å danne seg et bilde av saken, er vi fortsatt på et tidlig stadium av etterforskningen, sier han.

Med hensyn til det pågående arbeidet ønsker ikke politiet å gå nærmere inn på hva som er innholdet i saken. Etterforskningslederen utelukker ikke at det er overgrep som ennå ikke er anmeldt, og han skryter av dem som allerede har tatt avgjørelsen om å ta kontakt med politiet.

– Det er vanskelig å fortelle om overgrep. Derfor er det viktig at vitner og andre som har informasjon også tar kontakt med politiet, sier Kroken.

  • Politiet oppfordrer alle som kan ha opplysninger, både eventuelle vitner og fornærmede til å kontakte politiet i Nordland på telefon 75 58 90 00.

Pågrepet 5. desember

Politiet pågrep mannen hjemme i en planlagt aksjon tirsdag 5. desember. Dagen etter ble den han varetektsfengslet i 4 uker.

– Pågripelsen har sin bakgrunn i et tips som kom inn til politiet i november. Vi foretok dermed diverse undersøkelser og iverksatte en etterforskning, sa etterforskningsleder ved Narvik politistasjon Jostein Kroken til NRK tidligere denne måneden.

  • Tjeldsund kommune har opprettet kontakttelefon for dem som har behov for å snakke med helsepersonell. Alle henvendelser mottas og behandles konfidensielt, skriver kommunen på sine nettsider. Ring helsesøster på 913 38 820, eller Helse- og omsorgssjef 975 22 073.