Hopp til innhold

Astronauter jakter på «månestein» i Lofoten

Fjæresteinene i Lofoten ser kanskje ikke ut som månen, men nettopp her er europeiske astronauter på plass for å øve.

Matthias Maurer

Den tyske astronauten Mattias Maurer er blant europeerne som nå er i fjæresteinen i Lofoten.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Sør for Nusfjorden i Lofoten ligger idylliske Nesland. Med bølgeskvulp og måkeskrik er det kanskje den rake motsetningen til den kalde ørkenen på baksiden av månen.

Likevel er det nettopp her, mellom røsslyng og rorbuer, at europeiske astronauter skal trene på månelandinger.

For en viktig ting har de faktisk til felles, nemlig hva slags type stein man finner der.

Fjellet på Nesland er nemlig fullt av anortositt. Dette er den samme bergtypen som danner de lyse, store områdene en kan se på månen om natten.

– Det er viktig at astronautene lærer seg å identifisere hvilke bergarter som er interessant å ta prøver av når de lander på månen, forteller Kåre Kullerud.

Fredag viser han de europeiske astronautene rundt i Lofoten. Han har god kjennskap til området, fordi han har tilbrakt store deler av karrieren sin der, men til vanlig jobber han som geolog på Norsk Bergverksmuseum i Kongsberg.

– Det er svært dyktige og kunnskapsrike folk som kommer, så for meg er det veldig spennende å vise slike grupper rundt.

Matthias Maurer og Francesco Suenson

Maurer blir instruert av geolog Francesco Sauro. Sammen studerer de fjell som er svært likt det Matthias vil finne på månen.

Foto: John-Inge Johansen / NRK

– Lofoten er unikt

– Dette er en av de beste stedene i verden å finne denne typen berg, sier geolog Francesco Sauro.

– Astronautene trenger mye trening. Vi har allerede vært flere andre steder og studert geologi, blant annet vulkansk materiale i Lanzarote og Rieskrateret i Tyskland for å studere meteorittstein.

– Blant alle disse er Lofoten den mest utfordrende, fordi den geologiske strukturen er så kompleks. Dette er avansert opplæring, sier Sauro.

Matthias Maurer og X

Maurer, Sauro og Kullestad studerer en stein slått løs fra svaberget. De studerer blant annet krystallstruktur og magnetiske fragment i fjellet.

Foto: John-Inge Johansen / NRK

Styrker Norge

Det er den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) som står bak oppdraget i Nusfjord.

Norge samarbeider med ESA gjennom at staten betaler inn en avgift, og i gjengjeld får være med på eksperimenter og oppdrag.

Samarbeidet gjør oss sterkere på flere måter, forklarer fagsjef for bemannet romfart og utforskning hos Norsk Romsenter, Marianne Vinje Tantillo.

– Dette er et internasjonalt samarbeid, så vi får et økt og godt nettverk. Og når vi er med på å løse problemer vi nesten ikke forstår, blir det innovasjon ut av det. Vi blir sterkere på å løse nye problemer, sier Tantillo.

Hun legger til at det er ganske nytt at det skal satses så stort på månen.

Nesland i Lofoten

Tantillo sier samarbeid som dette prosjektet kan sette norsk romfart på kartet, og vil til slutt komme norsk industri og teknologiutvikling til gode.

Foto: John-Inge Johansen / NRK

Kommer tilbake

Men astronautene er ikke kommet for å bli. I første omgang er det bare geologene og Maurer som trasker på svaberget med en hammer og en magnet. Målet er å få til et helt kurs som vil involvere astronauter fra alle verdenshjørner.

– De skal lære seg å kjenne igjen hva de skal se etter, hva de skal plukke opp og hva som er attraktivt å ta med seg tilbake til jorden, sier Rosita Suenson hos ESA.

– Om dette blir en suksess kommer vi tilbake for å drive opplæring av mange, mange flere.

Rosita Suenson

Suenson mener Lofoten er en god plass å drive trening, og ser fram mot å få opprettet et astronautkurs.

Foto: John-Inge Johansen / NRK