Hopp til innhold

Arle (90) fikk gifteringen tilbake etter ni år

– Det var en stor opplevelse og utrolig rørende å se hans reaksjon når han stod med gullringen i handa, sier metallsøkerentusiast.

Arle Storvik

Arle Storvik mener at å få gifteringen sin tilbake er den beste 90-årspresangen han kunne ønsket seg.

Foto: Knut Granlund

– Fredna og jeg ble forlovet i 1948. Å ha ringen på seg hver dag i 60 år, for så å miste den samtidig som Fredna går bort var vondt, sier 90 år gamle Arle Storvik fra Myre i Vesterålen.

Arles kone, Fredna, døde i april i 2005. Siden den gang har Arle Storvik lett etter gifteringen som minnet han sånn om deres liv sammen, skriver Vesterålen Online.

– Ringen betyr jo alt, men jeg greide ikke å finne den selv. Jeg kjøpte meg til og med en metalldetektor til 4000 kroner, som ikke fungerte. Det var veldig trist, sier Storvik til NRK.

Knut Granlund

Knut Granlund vet ikke om det var han eller Arle som ble mest glad da ringen dukket opp.

Foto: Privat

Fant den under den frosne jordskorpa

Men hjelpen kom, og den fra innad i regionen. Arle Storvik tok kontakt med en metallsøkerforhandler i Fredrikstad, som videreformidlet han til et ivrig søkermiljø i Vesterålen.

– Det var en fra Stokmarknes her med metallsøker. Jeg visste omtrent hvor jeg hadde mistet ringen, og han begynte å søke der, forteller Arle med iver.

Og etter rundt ett kvarter, var den forsvunne ringen tilbake hos sin rettmessige eier.

– Han fant ringen. Den lå kanskje fire-fem centimeter under den frosne jordskorpa. Men han hadde med seg noe verktøy slik at vi fikk den opp, og dermed fikk jeg ringen tilbake etter ni år, forteller Arle.

– Jeg ble litt betenkt

Knut Granlund er fra Hadsel i Vesterålen, og har drevet med metallsøking i to år. Han forteller at han nettopp hadde kommet fra ferie da han ble kontaktet av et firma i Fredrikstad som fortalte om en mann som ønsket å finne gifteringen sin.

– Det kriblet i fingrene etter å komme i gang med søkingen. Jeg kastet meg i bilen og møtte en utrolig hyggelig 90-åring. Man skulle ikke tro han var en dag over 60, sier Granlund.

– Husket han hvor han hadde mistet ringen?

– Ja, han husket dagen nøyaktig og hvor han hadde gått. Da han sa det var ni år siden ble jeg litt betenkt. Dette er en stor eiendom, og det var is og dårlige søkeforhold.

– Veldig rørende reaksjon

Men etter litt leting rundt på eiendommen begynte den velkjente alarmen å gå av på Granlunds metalldetektor.

– Arle hadde et spesielt område han ville vi skulle sjekke, og da slo søkeren ut på gull med en gang. Det var klart signal, og jeg måtte løpe og hente utstyr for å komme gjennom isen.

Granlund sier han ikke visste om det var han eller mannen som endelig fikk ringen sin tilbake som ble mest glad da de skimtet gull inni en uthakket isklump.

– Det var en stor opplevelse og utrolig rørende å se hans reaksjon når han stod med gullringen i handa. Det var tydelig at det lå mange minner i ringen. Han hadde mistet den rett før kona gikk bort, noe som jeg tror var tungt for han.

Tidenes beste bursdagsgave

90-åringen hadde ikke bare kjøpt seg egen metalldetektor for å finne gifteringen sin, han hadde også kontaktet en spåkone i sin søken.

– Men hun var ikke til å stole på. Jeg gikk dit hun ba meg lete, men det var ingen ring der, forteller Arle Storvik, som nå har ringen trygt på fingeren igjen.

Av én spesiell grunn synes Arle det er ekstra stas at ringen har blitt hans igjen etter så lang tid.

– På lørdag fyller jeg 90 år. Penger betyr ikke noe i livet, minner er alt. Dette var en fantastisk bursdagsgave, smiler han.

Og om mannen som fant Arles giftering har 90-åringen bare godord.

– Knut er en kjempemann, rett og slett veldig koselig. Han ville ikke ha noe for jobben han gjorde. Denne ringen betyr alt, avslutter en fornøyd Arle Storvik.