NRK Meny
Normal

Arkitekturpris til Hamsunsenteret

Arkitektene bak Hamsunsenteret på Hamarøy får Nordnorsk arkitekturpris for 2010.

Prisen går til Steven Holl Architects i New York, og LY arkitekter i Oslo, med Nordland fylkeskommune som byggherre.

I juryens begrunnelse heter det at prisen gis til et enestående arkitekturverk av internasjonal klasse, et kontroversielt prosjekt som det tok 15 kronglete år å realisere.

VIDEO: Hamsunsenteret klart for publikum

Video Utstillingene åpner på Hamsunsenteret

Spesielt byggverk

Juryens sekretær, Erling Steenstrup sier at det kan virke opplagt når en internasjonal "starchitect" som Steven Holl tegner noe i Norge, og ikke minst Nord-Norge, fortjener det automatisk en pris. Og slik er det. Nesten.

- Men et navn er ikke nok. Verket må overbevise - ikke som en innkjøpt bølgepappmodell på MoMA i New York, men i den mektige naturen. I konkurranse med Hamarøyskaftet, i lyden fra havstrømmen Glimma, i mørketida, og i "Nordlandssommerens evige lys", som det står i "Pan".

– Bygningen gjør det. Med en kantet og trassig skjønnhet som står i mørk kontrast til landskapet - og framhever det, sier Steenstrup.

Nominert til det styggeste bygget

Hamsunsenteret er omdiskutert. Helt siden Steven Holl presenterte de første tegningene på 1990-tallet, har det blitt møtt med begeistring og sinne.

Da NRK tidligere i vår skulle kåre norges styggeste bygg, var Hamsunsenteret et av de nominerte byggene. Det norske folk mente at senteret var så spesielt, at det kom på fjerdeplass over de styggeste byggene i landet.

Hamsunsenteret åpnet utstillingen sin for inviterte gjester i går og publikum får se den fra i morgen av.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.