NRK Meny
Normal

Årets fylleslag på tv

I kveld kommer han snublende inn i de norske stuer, som han har gjort i snart 30 år.

grevinnen og hovmesteren

I år som i fjor og årene før det igjen, skal hovmesteren snuble inn i de norske stuer på lillejulaften.

Grevinnen og hovmesteren er et av de mest populære tv-programmene som vises på norsk tv.

Grevinnen og hovmesteren

Grevinnen får den beste servicen av sin hovmester, selv om han etterhvert blir stupfull

Foto: NTB-arkiv / Scanpix

For mange nordmenn blir det ikke ordentlig jul før man har sett den stupfulle hovmesteren servere Miss Sophie og hennes fiktive gjester lillejulaften.

Middagsselskapet er riktinok ikke lillejulaften, men Sophies 90-årsdag. Alle hennes venner er døde, og hovmesteren må tre inn som de ulike figurene rundt bordet.

Vi vet hvordan det går. Han ender til slutt full som en alke, men vertinen er strålende fornøyd med selskapet i det hun forlater bordet.

Grevinnen og hovmesteren er for de fleste en tradisjon for å få satt julestemninga. For andre har denne sketsjen oppnådd kultstatus, og de mest ihuga interesserte kan alle replikkene, rekkefølgen på rettene og hvor mange ganger hovmesteren snubler i hodet på tigerskinnet.

308 snublinger

Grevinnen og hovmesteren ble første gang vist på NRK jula 1980. Etter kveldens reprise, har James snublet 308 ganger i hodet på tigerskinnet.

De fleste humrer seg gjennom den elleve minutter lange sketsjen. Men menigheta har fulgt med og notert ned detaljene. Blant annet kan man lese manuset ord for ord på nettet , dersom man skulle være interessert i det.

Største tv-suksess

Grevinnen og hovmesteren var i 2007 det mest sette programmet på norsk tv. 1,6 millioner mennesker satte seg foran tv`n da lyden av den kjente introduksjonen kom på tv.

I 1992 holdt NRK på å ødelegge julestemninga til halve Norge da de ved en glipp sendte Grevinnen og hovmesteren et kvarter for tidlig.

NRK Marienlyst ble nedringt av ilsinte seere, og samme kveld etter kveldsnytt måtte kanalen sende den på ny.

Grevinnen og hovmesteren har alltid blitt sendt på lillejulaften her i Norge. Men i andre europeiske land sendes sketsjen på nyttårsaften.

Dersom det skulle være fristende å tilberede maten som serveres i Sophies 90-årsdag, så er selvsagt oppskriftene nedtegnet av tilhengerne av serien.

I kveld skal James nok en gang snuble inn den norske julestemninga. Same procedure as every year.

Programmet for «Kvelden før kvelden»

Blir det jul uten Grevinnen og hovmesteren?

Si din mening om den populære sketsjen!

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.