NRK Meny
Normal

Årets bærsesong kraftig forsinket: – Trenger fortsatt masse sol og varme

Kaldt vær i juni og juli har gjort bærsesongen i Nord-Norge kraftig forsinket. Men finværet den siste tida har nå endelig fått fart på produksjonen av hagebær.

Kaldt vær i juni og juli har gjort bærsesongen i Nord-Norge kraftig forsinket. Men finværet den siste tida har nå endelig fått fart på produksjonen av hagebær. Og, den langsomme modningen har en stor fordel.

Mens mye av bringebæra ennå er kart, har det kalde juni- og juliværet gjort godt for aromaen til jordbærene. – Mitt beste tips er så spise det du makter av jordbær mens det er sesong, sier bærdyrker Borghild Wingan.

Jordbærdyrkere i Nordland er avhengig av godt vær fremover dersom avlingene skal bli noenlunde brukbar. Sesongen er forsinket 2–3 uker i snitt, men noen røde bær begynner å synes i åkrene.

– På en og samme plante ser vi blomster, kart og enkelte modne vær. Det er status i slutten av august. Dersom været blir bra framover kan det bli en brukbar jordbæravling, men sannsynligvis blir det under middels, konstaterer bærdyrker Borghild Wingan.

Kraftig forsinket

Jordbær

Sesongen er forsinket 2–3 uker i snitt, men noen røde bær begynner å synes i åkrene.

Foto: Kari Mette Skreslet

Borghild Wingan driver Bjørklund gård på Strøksnes i Sørfold. Jordbærmodninga er blitt kraftig forsinka av årets kalde sommer. Også bringebær og solbær er seint ute i år. Men det er ikke bare ei ulempe at årets bær modnes seint.

– Fordelen med en kald sommer er at bæra utvikler seg sakte. Det gir god smak på bæra. Men vi trenger sol for at bæra i det hele tatt skal bli moden.

Det spøker for bringebæra

Bringebær

Årets bringebær står i fare for ikke å bli moden fø frosten kommer. Men endelig er jordbæra spiseklar.

Foto: Kari Mette Skreslet

Det aller meste av bæra selger Borghild fra gården. Enten over disk eller som selvplukk. Til tross for at det meste av sommerværet har vært dårlig, har hun hatt bra besøk av bærhungrige kunder.

– Nå spørs det om bringebæra i det hele tatt rekker å bli modne før frosten kommer. Jeg er usikker. Plantene er litt gulaktige. Skal det gå må vi ha mye sol og varme, sier Wingan.