Arbeiderpartiet har bestemt seg – de nye overvåkningsflyene skal flyttes til Evenes

Til tross for at overvåkningsflyene og arbeidsplassene skal flyttes fra Andøya til Evenes vil Arbeiderpartiet beholde basen for allierte fly i krisesituasjoner.

Orionfly på Andøy flystasjon

Et ensomt orionfly på Andøya flystasjon. Nå har Arbeiderpartiet bestemt seg for at overvåkningsflyene skal flyttes til Evenes.

Foto: Ole Dalen

Stortingsgruppen til Arbeiderpartiet står ved beslutningen fra 2016, og vil gå inn for nedleggelse av Andøya flystasjon. Det bekrefter forsvarspolitisk talskvinne Anniken Huitfeldt.

– Vi har vendt hver stein og studert om det er nye forhold som gjør at vi må endre beslutning. Vår konklusjon er at det ikke er det, derfor står vi ved beslutningen som vi bidro til i 2016.

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt, Arbeiderpartiet

Foto: NRK

Saken har pågått i mange år, og det har kommet stor motstand mot nedleggelsen fra både lokalpolitikere fra Arbeiderpartiet og forsvaret.

Vil videreføre basen

Tidligere i dag skrev NRK om et hemmeligstemplet dokument som sier at Forsvaret trenger at Andøya opprettholdes for å kunne utføre det operative oppdraget her til lands.

Huitfeldt bekrefter at Arbeiderpartiet vil videreføre Andøya flystasjon som en beredskapsbase for natofly.

– Vi trenger infrastrukturen på Andøya, og rullebanen skal uansett videreføres. Vi går inn for at Andøya får en beredskapsrolle som en forsterkningsbase for alliert mottak.

– Hvor mye vil dette koste?

– Vi har ikke fått totale beregninger for hva en forsterkningsbase vil koste, men det innebærer at Andøya får den rollen som Evenes hadde tidligere, nemlig at den kan ta imot allierte fly.

Huitfeldt forklarer at begrunnelsen bak beslutningen er todelt.

– Én base er billigere enn to, og vår nasjonale forsvarsevne styrkes når vi kan operere de nye overvåkningsflyene fra en base som er beskyttet av luftvern.

– Til tross for nye rapporter som sier at luftvern ikke er like viktig som først antatt?

– Det er en god militærfaglig begrunnelse for at disse overvåkningsflyene skal beskyttes av luftvern, og det er også vårt standpunkt.

– Ufattelig skuffet

Kjell Are Johansen, fylkestingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Andøya, er ikke fornøyd med hans eget partis konklusjon.

Kjell Are Johansen, fylkestingspolitiker, Nordland Ap - fra Andøy

Kjell Are Johansen, fylkestingsrepresentant for Ap fra Andøya.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Jeg er ufattelig skuffet. Det er for meg helt ubegripelig at Arbeiderpartiet ikke velger å lytte til de økonomiske, militærfaglige og miljømessige argumentene for å bevare Andøya flystasjon, sier Johansen.

Han trodde helt inntil i går kveld at det var en sjanse for at Arbeiderpartiet ville verne flystasjonen, i hvert fall inntil videre.

– Det er særdeles skuffende at stortingsgruppa ikke klarer å avsløre det som regjeringen her kommer med, sier Johansen som peker på diskusjonen om kostnadene knyttet til en flytting av flybasen til Evenes.

Han bekrefter at det er stor uenighet om flybasens fremtid innad i Arbeiderpartiet, men Jonas Gahr Støre skal ha stått fast ved avgjørelsen om nedleggelse.