Hopp til innhold

Arbeidere fikk ikke være med på dåp

Bare et fåtall av arbeiderne på Skarvskipet fikk delta under dåpen av skipet i dag, de andre ble jagd inn på kontorene, med beskjed om gjestene skulle slippe å se arbeidere i kjeldress. Det påstår en arbeider som ikke fikk være med på dåpen.

Dåp av skarv

IKKE MANGE SKITNE KJELDRESSER: Det var ikke mange av arbeiderne som har vært med å ferdigstille det splitter nye Skarv-skipet, da det ble døpt tirsdag.

Foto: Pressebilde fra British Petroleum

– Samtlige arbeidere som var med måtte trekke inn i kontorlandskapet og lukke dørene, slik at de besøkende kunne få se på skipet i fred, i god, gammel, engelsk tradisjon, sier en arbeider, som også sitter i styret i en av fagforeningene i BP.

Mannen er fra Nordland, men ønsker ikke å gå ut med fullt navn, av frykt for represalier fra BP. Han og flere av de andre norske arbeiderne ønsket å følge dåpen av det norske oljeskipet i Geoje i Sør-Korea i formiddag. Men det kunne de bare glemme.

– Vi burde i det minste få stått på kaia og sett på dåpen av båten, men vi fikk ikke engang gå ut av kontorlandskapet i den tida gjestene var ombord på skipet, sier arbeideren.

BP: – Uforståelig

BP selv stiller seg helt uforstående til kritikken fra arbeideren.

– Det er Samsung Heavy Industries som har bygget skipet, og det er de som har ansvaret for hele arrangementet rundt dåpen. Det har vært over 2000 arbeidere involvert, og det sier seg selv at det ikke var plass til alle, sier pressekontakt i BP Norge, Jan Erik Geirmo, fra Stavanger.

Han er helt sikker på at det ikke har foregått noen som helst form for diskriminering.

Geirmo presiserer at det var flere fra BP til stede under dåpen, men at han ikke vet nøyaktig hvor mange, eller hvordan det ble bestemt hvem som skulle være til stede.

Siri Meling

GUDMOR TIL BÅTEN: Stortingsrepresentant Siri Meling var gudmor til båten.

Foto: Pressebilder fra british petroleum

– Det var mange leverandører og underleverandører som hadde folk stede. Hvor mange som var der fra BP vet jeg ikke. Men det er viktig å huske at Samsung er et stort verft og at det er mange hensyn. Vi beklager selvfølgelig hvis medarbeidere føler seg dårlig behandlet, men det har vi ingen grunn til å tro at har skjedd i dette tilfellet, sier han.

– Jeg er meget overrasket over påstandene, og mener vedkommende burde ta opp dette i de rette kanaler, fortsetter Geirmo.

– Flott arrangement

Det norske skipet skal neste høst produsere olje og gass på Skarv-feltet utenfor Helgeland, og har mange norske arbeidere som har bodd fast og pendlet mellom Norge og Sør-Korea i bygningsperioden.

I dag var pent kledde direktører, norske politikere og andre gjester tilstede for å døpe «Skarv». Gudmoren til skipet, var rogalending og nestleder i Stortingets energi- og miljøkomitéstortingsrepresentant Siri Meling.

– Det var et utrolig flott arrangement, de spilte den norske og den koreanske nasjonalsangen, det var taler, og jeg fikk ei øks til å kutte repet med, så kom det fyrverkeri fra skipet, istedetfor champagnen man knuser mot skipssiden, forklarer Meling.

Hun kjenner ikke til om noen arbeidere ble utestengt, men sier at hun så rundt 40 arbeidere som var tilstede under dåpen av skipet.

– De fikk utdelt fat fra BP, som en slag gave. Men det var skikkelig kjeldresser, hjelmer og skit på klærne, og en blanding av gutter og jenter, sier Meling.

Overlegent av BP

Men mens gjestene kunne nyte strålende sol i finklær og bunad utenfor Samsung-verftet i Geoje, så satt arbeideren fra Nordland og flere av hans kolleger svært misfornøyd inne på kontoret. Han mener ledelsen i BP nå har skapt dårlig stemning blant arbeiderne da de ikke fikk delta i dåpen.

– Jeg tror ikke ledelsen ville ønsket å sitte på bussen som kjører oss fra verftet til dit vi bor, for det var ingen god stemning. De kunne gjort en liten takk for at vi har vært her nede, ved at vi fikk se på, sier han.

BP i hardt vær

Det siste året har BP vært i hardt vær på grunn av oljekatastrofen i Mexico-gulfen, som ødela livsgrunnlaget til mange fiskere i USA . Ledelsen i selskapet har vakt oppsikt internasjonalt med sine til tider overlegne uttalelser. BPs svenske styreformann Carl-Henric Svanberg måtte i sommer beklage at han omtalte dem som rammes av oljeutslippet i Mexicogolfen, som «småfolk». I tillegg ble er de blitt kritisert for manglende sikkerhet på installasjoner i Nordsjøen .

På grunn av tidsforskjellen mellom Norge og Sør-Korea har det ikke lyktes NRK.no å komme i kontakt med BPs direktører som er til stede.

Skarv FPSO

TEGNING: Dette er ei tegning av hvordan skipet, før det stod ferdig. Skipet skal starte produksjon av gass til neste år utenfor Helgeland.

Foto: BP Norge