Hopp til innhold

Denne appen forteller deg hvor elgen står

Pål Wille Johnsen var på vei hjem fra fotballkamp med sønnen sin da en møtende bil blinket med langlysene for å varsle om elg i veibanen. Da fikk han en ide.

Pål Wille Johnsen var på vei hjem fra fotballkamp med sønnen sin da en møtende bil blinket med langlysene for å varsle om leg i veibanen. Da fikk han en ide.

HÅPER NY APP KAN REDDE LIV: Pål Wille Johnsen fra Bodø fikk ideen til den nye elg-appen på vei hjem fra fotballtrening med sønnen.

Til daglig jobber Pål Wille Johnsen i oppfølgingstjenesten for psykiatri og rus i Bodø kommune, hvor han bistår folk med å komme tilbake til arbeidslivet. Nå håper han at den nye appen han har vært med på å utvikle kan forhindre lidelser og død både hos mennesker og dyr.

– Appen fungerer slik at det er bilistene selv som registrerer at det er elg eller andre dyr i veien. Det tar ti sekunder å registrere observasjonen. Appen har da registrert GPS-posisjonen din, og andre bilister som har appen som nærmer seg dette stedet vil bli varslet med lyd og synlig signal på sin telefon, sier Johnsen til NRK.no.

Appen, som har fått navnet AvoiDeer lanseres 1. mars i App Store, og vil inntil videre være gratis.

  • Se demonstrasjon av appen i videoen ovenfor

Økende problem

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at norske bilister hvert år er involvert i 6.500 viltpåkjørsler. Dette tilsvarer 18 slike kollisjoner hver dag, hele året. De siste årene har det vært 30 prosent økning i slike ulykker. I Europa skjer det nær en million slike ulykker hvert år, ifølge Statens vegvesen.

Ifølge vegvesen koster disse ulykkene samfunnet rundt 600 millioner kroner årlig. Et altfor stort antall mennesker blir også skadd, og i verste fall drept.
Dyrene som blir påkjørt påføres unødige lidelser, og de som ikke blir drept i sammenstøtet stikker ofte til skogs der den lokale Viltnemnda må ut på søk

– Kan virke mot sin hensikt

Per Wallin fra Sandnessjøen opplevde alle bilister mareritt. Han kjørte på en elg. Elgen måtte avlives og selv fikk han nakkeskader.

I 60 kilometer i timen kjører rørlegger Per Wallin på en elg i Sandnessjøen. Opptakene er gjort med hans eget bilkamera.

Distriktsleder Harald Heieraas i Trygg Trafikk synes den nye appen høres ut som en godt tiltak for å redusere dyrepåkjørsler. Samtidig blir han litt betenkt.

– Problemet er at det nærmest er sosialt akseptert at bilistene skal sjekke meldinger og taste på apper mens de kjører. Dersom dette fører til at folk registrerer elg de passerer mens de kjører kan appen bli farlig og gjøre vondt verre, sier han til NRK.no.

Seksjonsleder Knut Hågensen for miljø og trafikksikkerhet i Statens vegvesen ser også faren for feil bruk.

– Ingen må registrerte dyr på appen mens de kjører. Men alt som kan få ned antallet påkjørsler vil vi ta med oss. Jeg skal selv teste appen når den kommer på markedet, sier han til NRK.no.

– Last den ned

Pål Wille Johnsen har fått hjelp fra Storbritannia for å utvikle og få appen ut på markedet. Nå håper han at folk vil bruke den.

– Markedet er der. Utfordringen blir å få den synlig. Derfor er vi helt avhengig av at folk bruker den. Hvis ikke blir dette bare nok en unyttig applikasjon, sier Wille.