NRK Meny
Normal

Åpningen av Umskartunnelen utsettes igjen

Den planlagte åpninga av den fire kilometer lange Umskartunnellen på E12 i Rana blir ytterligere forsinket.

Dyrt dynamittfunn i Umskardtunnelen

Under arbeidet i Umskardtunnelen gikk plutselig flere skjulte ladninger av udetonert dynamitt av. Resultatet ble at en gravemaskinfører fikk en skade på hørselen.

– Problemet med gammelt sprengstoff i vegbanen har gjort at arbeidet blir om lag en måned forsinket, sier seksjonssjef i Statens vegvesen Ole Johan Bogfjellmo til NRK.no.

Tidligere i høst gikk en dynamittladning av foran en av gravemaskinene. Gravemaskinføreren slo skuffa i berget og dermed smalt det. Sjokket var så kraftig at ruta på maskinen sprakk og føreren sprengte trommehinnene.

Fant gjenglemt dynamitt

Umskartunnelen

Statens vegvesen visste ingenting om de store mengdene udetonert dynamitt i Umskartunnelen før flere ladninger gikk av og skadet er arbeider.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Ulykken førte til at flere titalls kilo udetonert dynamitt ble funnet gjenglemt gjennom hele den fire kilometer lange Umskartunnelen.

Det kom også fram at det hadde skjedd flere nestenulykker i tunnelen, som ikke hadde ført til personskader.

Forsinkelser og budsjettsprekk

Håpet var at tunnelen på mellomriksvegen E12 mellom Mo i Rana og svenskegrensen likevel kunne åpnes for trafikk før jul, men nå er planen endret til månedsskiftet januar/februar.

Ifølge Statens vegvesen blir anleggsbeiderne ferdig med vegarbeidet før jul.

– Men elektrojobben tar lengre tid. Elektrikerne må ha tid til på koble og sjekke at ventilasjon, brannslokkere, lys og annet elektronisk utstyr alt er i orden før vi slipper trafikk inn i tunnelen, sier seksjonssjef i Statens vegvesen Ole Johan Bogfjellmo.

Stenger igjen i mai

Politiet i Kristiansund arbeider med å finne ut hva som har skjedd med resten av den stjålne sprengstoffet og hva den hjemmelagde boba de beslagla skulle brukes til. Se kommentaren fra NRKs reporter.

– Må finne resten av sprengstoffet

I månedsskiftet mellom mai og juni vil tunnelen igjen stenges for å gjøre den helt ferdig. Bogfjellmo som antyder ferdigstillelse før ferietrafikken starter for fullt.

– Da gjør vi ferdig kantstein og selve asfaltdekket, i tillegg til opprydding. I løpet av juli skal vi være helt ferdig.

Bogfjellmo mener det er viktig å ta tunnelen i bruk, selv om det er midlertidig.

Trailer utfor veien ved Tverrvatnet, Umbukta

Dette er et vanlig syn på E12 opp mot Umbukta. Her ved Tverrvatnet for noen uker siden.

Foto: Hans Petter Sørensen

– I januar og utover er det mye tungtrafikk over Umskaret. Derfor anser vi en midlertidig åpning midt på vinteren som den beste løsningen for trafikkavviklingen, sier han.

Telehiv-mareritt

Da Umskartunnelen stor ferdig i 2006 var kostnaden 250 millioner kroner. Store telehiv-problemer gjorde at tunnelen sju år etter må den repareres for en sum som med de siste forsinkelsene vil passere 100 millioner kroner.

Ole Johan Bogfjellmo

– Nå gjenstår det å få på plass ventilasjon, og elektrisk arbeid før vi kan åpne tunnelen, sier Bogfjellmo.

Foto: Frank Nygård / NRK