Åpner ny havn til 250 millioner kroner

Myre havn i Vesterålen er en av de største havneutbyggingene Kystverket har gjort i moderne tid. – Glitrende eksempel på samfunnsbygging, mener næringslivet.

Myre havn i Øksnes

Kystverket har lagt ned store summer i å bygge ny havn på Øksnes i Vesterålen. – Dette gir oss muligheten til å ta inn større fartøyer enn tidligere, og det gir muligheten for bedriftene på Øksnes til å utvikle seg videre, mener produksjonssjef hos fiskeforprodusenten Biomar, som holder til like ved Myre havn.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

I dag åpner havna som Kystverket har brukt to og et halvt år på å bygge, og betalt over 250 millioner kroner for. Til gjengjeld er den trange innseilingen borte, tre nye moloer er bygget og 42 mål med areal er lagt til rette for nyetableringer.

Fridtjof Wangsvik, regiondirektør Kystverket i Nordland

Regiondirektør i Kystverket i Nordland, Fridtjof Johan Wangsvik.

Foto: John Inge Johansen

– Dette er en av de største fiskerihavn-utbyggingene som Kystverket har gjort i moderne tid. Det åpner opp for fremtidig industrietablering i milliardklassen, mener regiondirektør i Kystverket i Nordland, Fridtjof Johan Wangsvik.

Det har skapt optimisme i Øksnes kommune i Vesterålen. Kommunen opplevde store utfordringer i 2002 da 10-15 prosent av arbeidsplassene forsvant over natten.

Da tok kommunen grep og kjøpte opp bygningene i havneområdet, før de senere ble solgt videre til lokale aktører. Siden den gang har havna blitt en av de mest aktive fiskerihavnene i landet.

– Dette gir oss muligheten til å ta inn større fartøyer enn tidligere, og det gir muligheten for bedriftene på Øksnes til å utvikle seg videre.

Arne Otto Olsen i Biomar

– Glitrende samfunnsbygging

Hos fiskeforprodusenten Biomar, som holder til like ved den nye havna, ser de svært positivt på utbyggingen. Produksjonsdirektør Arne Otto Olsen mener dette er et viktig tilskudd for hele regionen.

– Dette gir oss muligheten til å ta inn større fartøyer enn tidligere, og det gir muligheten for bedriftene på Øksnes til å utvikle seg videre. Jeg mener dette er et glitrende eksempel på samfunnsbygging der det offentlige legger til rette med infrastruktur, så følger næringslivet etter, sier Olsen.

Kystverket er svært fornøyd med at næringslivet omfavner den nye havna. Regiondirektør Wangsvik mener dette vil føre til sikring av arbeidsplasser på Myre, samtidig som det skaper optimisme for videre satsing i regionen.

Bærebjelke for lokalsamfunnet

For Kystverket var satsingen på Myre havn så stor at de valgte å skrive en bok om havna. Lise Marie Strømqvist i Kystverket fikk oppdraget om å fordype seg i historien, og hun mener at havna er selve bærebjelken i et kystsamfunn som Øksnes.

– Havna er en betingelse for at et sted rundt kysten skal være levedyktig. Myre havn er i dag blitt en av de viktigste fiskerihavnene langs norskekysten, forteller Strømqvist.

For å kaste glans over åpningen kommer blant andre olje- og energiminster Tord Lien, som selv er fra Øksnes, for å delta på åpningen

Regionale nyheter fra Nordland, Troms og Finnmark

Siste nytt fra NRK i Nord-Norge

Oppsummert

Vi gir deg de viktigste nyhetene direkte fra hele Nord-Norge. Følg nettsendingen mellom klokken 17.00 og 19.00.

  • Bjørklund innstilt som ny styreleder

    Valgkomiteen i Tromsø idrettslag har innstilt Stig Bjørklund som ny styreleder, etter at Helge Kræmer bestemte at han skulle forlate vervet etter ti år. Valgkomiteen foreslår videre at Astrid Strandbu blir nestleder, Miika Koppinen, Dagfinn Sætra, Anita Sletten og Frode Rinnan blir medlemmer, mens Susanne Olsen blir varamedlem.

  • 12 nye uker i varetekt

    Politiet har fått medhold om 12 nye uker i fengsel for den siktede etter drapet ved Skjombrua i november i fjor. Den 23 år gamle mannen er siktet for å ha knivstukket to menn i en bil, den ene mannen døde av skadene han fikk. Nå blir han sittende i varetekt fram til 15. mai. – Vi håper etterforskningen skal være klar til da. Hovedforhandlingene vil sannsynligvis holdes i oktober, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik.

  • Laveste sysselsetting på ti år

    En ny rapport utarbeidet av Stortinget viser at Finnmark har den laveste sysselsettingsgraden på 10 år. Stortingsrepresentant for Ap i Finnmark, Helga Pedersen mener man burde bruke mer statlige midler på investeringer i reiseliv og fiskeri.

Starter klokken 18:45
Torsdagens nyhetssending fra NRK Nord
Onsdagens nyhetssending fra Nord-Norge
Dagens sending, NRK Nord.
Overskridelse på en milliard kroner fører til økte utgifter for bilistene. Frp reagerer kraftig

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.
I løpet av den siste uka har nordlyset flere ganger danset over himmelen i Nord-Norge. Marius Birkeland fanget dette synet.