Hopp til innhold

– Vi har god plass rundt middagsbordet på julaften

En av fire plages av ensomhet, og jula er verst, ifølge en undersøkelse fra Røde Kors. – Slik skal det ikke være, sier Ingrid Sundset og Per-Stian Ekroll, som tilbyr ensomme et sted å feire jul.

Ingrid A Sundset og Per-Stian Ekroll

ÅPNER DØRENE: Ingrid A Sundset og Per-Stian Ekroll i Bodø tilbyr ensomme et sted å feire julaften.

Foto: Privat

– Det verste jeg kunne tenkt meg selv er å bli sittende alene i jula. Spesielt på julaften hvor alt handler om familie, samhold og kos rundt julematen, sier 18-årige Caroline Ingebrigtsen, om hvorfor hun har meldt familien sin på til Julesentralen.

Caroline Ingebrigtsen

18 år gamle Caroline Ingebrigtsen fra Bodø har meldt familien på julesentralen og håper på besøk på julaften.

Foto: Katrine Humberseth

Det hele startet med den rørende historien om Reidun Synnøve Orest (88) som rykket inn en annonse i Aftenposten der hun søkte etter selskap på julaften. Responsen ble så stor at Julesentralen ble opprettet av Røde Kors og VG for å koble sammen mennesker på julaften.

Vondt barndomsminne

Et barndomsminne Bodø-jenta aldri glemmer var også i tankene når hun og familien nå tilbyr seg å åpne dørene for en eller flere ukjente gjester..

– Det var på kvelden på lillejulaften i matbutikken. Da kom det en eldre dame og kjøpte en porsjonspakning Fjordland pinnekjøtt. Jeg syntes det var fælt, og fikk lyst å hjelpe henne. Men jeg fikk meg ikke til å gå bort til henne å si kom til oss, forteller den engasjerte 18-åringen.

Etter den gangen har lysten til å hjelpe bare økt.

– Da jeg leste om Julesentralen ble jeg veldig glad. Jeg tror det blir veldig koselig å få noen hjem til oss på julaften. Noen å dele historiene med. Jeg har lyst å høre hva andre har opplevd i livet, vi har jo opplevd forskjellige ting.

Heldigvis for Caroline synes familien hennes at Julesentralen er en god ide. Nå håper hun bare at noen kommer.

– Ensomhet er tabubelagt

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ensomhet i jula er tabubelagt. Det er forbundet med skam å sitte alene. Mange føler seg sikkert mindre vellykket. Men de familiene som åpner hjemmene sine bryr seg og vil dette. Jeg vil at alle skal ha det bra på julaften.

Caroline tenker ikke bare på julaften når hun vil invitere noen som er ensomme hjem til familien.

– Det ville vært hyggelig å holde kontakten etter jul også.

– En av fire er ensomme

Geir Knutson

Distriktsleder i Nordland Røde Kors, Geir Knutson.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

En undersøkelse Røde Kors har gjort viser at en av fire føler seg ensomme og plages av ensomhet. Ensomheten føles ekstra ille i jula og andre høytider.

Så langt har flere hundre mennesker meldt seg, både for å tilby julefeiring og for å feire jul sammen med andre. Med andre ord: Hvis du ikke vil sitte alene på julaften, er det gode muligheter for å finne selskap.

– Interessen og responsen har vært rørende. Mange ønsker å åpne hjemmene sine for ensomme i julen. Men ikke like mange tar kontakt. Mange kvier seg for å tilbringe julaften sammen med noen de ikke kjenner fra før, tror distriktsleder i Nordland Røde Kors, Geir Knutson.

Foreløpig er det ti familier i Nordland som har sagt seg villig til å åpne hjemmene sine og ta imot folk på julaften.

– Vi håper at flere skal melde seg nå de siste dagene før jul, sier han til NRK.no.

Voldsomt press på ensomme

Reidun Synnøve Orest

Bakgrunnen for Julesentralen er den rørende historien om Reidun Synnøve Orest (88) som rykket inn en annonse i Aftenposten der hun søkte etter selskap på julaften.

Foto: NRK

Ingrid Sundset fra Bodø, som sammen med samboeren Per-Stian Ekroll fra Førde En tilbyr ensomme et sted å feire julen, tror nok distriktslederen i Røde Kors har et poeng.

– Det er et voldsomt familiepress rundt julefeiringen. Du ser det over alt. I reklamene er det alltid en stor, lykkelig familie samlet rundt bordet. Det selges familieribbe og det meste av mat kommer i familiepakninger. Hele julefokuset er at man skal være mange. Derfor blir det ekstra sårt for dem som ikke er en del av et slikt fellesskap. Jeg tror det sitter langt inne hos mange å be om hjelp, sier hun.

Det var under en familiemiddag at samtalen dreide inn på 88 år gamle Reidun Orest som tilbød penger til den som ville feire jul sammen med henne.

– Onkelen min sa at det burde finnes en sentral hvor man kan melde seg. Dagen etter leste jeg om Julesentralen, og da bestemte jeg meg med en gang.

Hun tror avgjørelsen handler om måten hun er oppdratt på.

– Fra jeg var liten kan jeg huske at foreldrene mine inviterte folk på besøk i jula. Mamma jobbet med flyktninger, og dem inviterte hun gjerne på julaften. Jeg ønsker å videreføre denne tradisjonen både for vår egen del, men også for sønnen vår, sier Ingrid.

  • Ønsker du å registrere deg hos Julesentralen til Røde Kors, er det siste frist mandag 17. desember.