Her dekker Astrid på for 25. året på rad

– Noens historie kjenner jeg jo fra før, men det er opp til hver enkelt om de vil fortelle hvorfor de kommer hit på julaften, sier Astrid Ripenes.

Åpner dørene julaften

Lokalet er klart, og bordene riktig pyntet til julemiddag med røde lys og servietter.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

I 25 år har Astrid Ripenes fra Bodø arrangert julemiddag for dem som ikke har familie og venner å feire med, eller ikke har noe sted å være på julaften. Arvid Amundsen startet det hele for 27 år siden, og er også fortsatt med.

Alle er velkomne

Tidlig julaften morgen var Astrid på plass for å gjøre de siste forberedelsene, og bord til rundt 100 personer er dekket og klart til å ta i mot gjestene.

Åpner dørene julaften

Astrid Ripenes.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Arrangementet er åpent for alle som vil ha fellesskap med andre i jula, og de som kommer hit er gjerne enslige, eldre, rusmisbrukere og flyktninger, forteller Ripenes.

– Vi har også hatt besøk av familier som har opplevd noe trist, som gjør at de vil ut av hjemmet sitt for å feire jul, fortsetter hun.

Godt samarbeid

– Han jeg var gift med startet denne tradisjonen for 27 år siden, og jeg har vært med i 25 av de. Jeg er kristen og juleevangeliet er en sentral drivkraft for meg og for dette arrangementet.

Hun vil også takke alle de som stiller opp år etter år for å gjennomføre julemiddagen.

Hele familien samlet

Julaften på Folkets hus har blitt en tradisjon for mange, også for Astrids egen familie.

– Mine barn og barnebarn kommer hit i dag, og slik har vi hatt det siden jeg startet. Etter julemiddagen drar vi hjem og åpner gavene der.

Dørene på Folkets hus i Bodø åpner klokken 15.30.