Niels-Thomas (20) var åpen om angstlidelse, ble kastet av flyet

– Jeg var verken full, sint eller truende. Jeg var bare litt stressa, sier Niels-Thomas Iversen som ble kastet av Norwegian-flyet. I dag anmeldte han flyselskapet til politiet.

Niels-Thomas Iversen

SKUFFET OVER NORWEGIAN: Flyselskapet Norwegian har alltid vært Niels-Thomas Iversens' favorittselskap. – Norwegian har vært en god venn med lave priser og god service. Nå er jeg bare skuffet og såret, sier han til NRK.no.

Foto: Privat

– Jeg ble hengt ut som en farlig person. Kabinpersonalet opplyste over høyttaleranlegget at jeg utgjorde en sikkerhetsrisiko og en trussel for de andre passasjerene. Jeg truet ingen, verken besetningen eller medpassasjerene, sier Niels-Thomas Iversen (20) fra Ballangen til NRK.no.

For en uke siden opplevde han å måtte forlate Norwegian-flyet fra Bodø til Trondheim etter at han varslet flypersonalet om at han hadde en angstlidelse som kunne medføre at han fikk krampeanfall.

Han sier at hendelsen har vært en så stor belastning at han nå anmelder flyselskapet.

– Det er ille når åpenhet om mentale lidelser blir møtt med stigmatisering. At de overreagerte med å kaste meg av flyet er en ting. At de i tillegg henger ut passasjerer som en sikkerhetsrisiko er rett og slett krenkende, sier 20-åringen til NRK.no.

Stresset og nervøs

Niels-Thomas Iversen

– Ærlighet varer tydeligvis ikke lengst hos flyselskapet Norwegian, konstaterer Niels-Thomas Iversen.

Foto: Privat

Niels-Thomas Iversen lider av såkalt dissosiativ lidelse og posttraumatisk stress, men er ofte ute og flyr. Han har aldri opplevd ubehageligheter om bord tidligere.

Da han kom til flyplassen i Bodø sist søndag var han forsinket, og dermed stresset og nervøs. Han var den siste passasjeren som kom inn på flyet.

– Jeg spurte flyverten om jeg kunne få to ord med henne. Jeg fortalte at jeg var stresset og småskjelven, og ba om å få et rolig sete.

Valgte åpenhet

Deretter fortalte Niels-Thomas om sine mentale lidelser – for at kabinpersonalet skulle kunne holde et øye med ham under flyturen.

– Jeg var åpen om at jeg har hatt krampeanfall, men at det var et år siden sist, og at jeg ikke hadde hatt noen tegn på tilbakefall siden.

Han valgte også å fortelle om ett ekstremt tilfelle hvor krampeanfallet var så kraftig at det måtte flere personer til å holde ham.

Flyverten fulgte 20-åringen til et sete, og etter noen minutter kom hun bort til Niels-Thomas og spurte hvordan det gikk.

– Jeg sa at det gikk helt fint. Jeg hadde nådd flyet og slappet av.

– En sikkerhetsrisiko

Etter 10–20 minutter kom den Norwegian-ansatte bort til Niels-Thomas igjen.

– Hun opplyste om at jeg ble ansett som en sikkerhetsrisiko og en trussel for mine medpassasjerer, og ikke var ønsket om bord. Hun ba meg vennligst forlate flyet.

Niels-Thomas gjorde som jeg fikk beskjed om.

– Jeg hentet ut sekken min og sa farvel til medpassasjeren, som hadde presentert seg som lege ved Legevakten i Trondheim, og gikk mot utgangen.

På vei ut av flyet spurte Niels-Thomas om han kunne få snakke med flykapteinen.

– Jeg forklarte ham at det var viktig for meg å komme med flyet, og ba om å likevel få være med.

Ble sittende alene hele natten

Kapteinen sa at beslutningen allerede var tatt, og siden flyet var såpass forsinket at besetningen ikke kunne gjøre mer. Deretter ble Niels-Thomas eskortert ut til avgangshallen på Bodø lufthavn av to vektere. Der ble han overlatt til seg selv.

Norwegian-skranken var stengt for kvelden og Iversen så ingen annen utvei enn å vente på flyplassen til neste morgen. Da skranken åpnet, spurte han om det var mulig å få refundert billetten.

– Det fikk jeg ikke. Jeg fikk beskjed om å klage skriftlig. Deretter gikk jeg til SAS-skranken og bestilte billett til 2.277 kroner.

– Stigmatisering av mentalt syke

Anne Grethe Klunderud

Leder Anne Grethe Klunderud i Mental Helse.

Foto: NRK / NRK

Nå håper han at anmeldelsen skal kunne bidra til at han få refundert billetten sin og utleggene han hadde med å kjøpe ny billett hos SAS.

– Når det gikk som det gikk, kunne de latt meg ta et annet fly dagen etterpå. Eller hjelpe til med overnatting i Bodø, sier Iversen til NRK.no.

Han gjør seg også sine tanker rundt at han valgte å spille med åpne kort.

– Dette er stigamatisering av folk med psykiske lidelser. En slik behandling forsterker problemene. Alt blir forverret. Det falt noen tårer da jeg satt ute terminalen den kvelden. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, sier han.

– Synd vi ikke er kommet lengre

Iversen får støtte fra Mental Helse, som er en sosialpolitisk interesseorganisasjon som jobber for åpenhet rundt psykisk helseproblemer.

– Det er synd å se at vi ikke er kommet lengre. Vi har en opptrappingsplan for psykisk helse, og mange holdningskampanjer i befolkningen. Likevel ser vi at folk ikke klarer å skjønne forskjellen på det å ha et psykisk helseproblem – som i første rekke går ut over deg selv – og det å være en fare for andre. Dette handler om kunnskap, sier leder Anne Grethe Klunderud til NRK.no.

Norwegian beklager

Lasse Sandaker-Nielsen

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Foto: Norwegian

Norwegian bekrefter at det ikke var noen form for dramatikk da Niels-Thomas Iversen måtte forlate flyet i Bodø.

– Norwegian beklager at reisen ikke lot seg gjennomføre som planlagt samt de konsekvenser det fikk, skriver selskapet i en e-post til Iversen som NRK har fått tilgang til.

Selskapet beklager også at passasjeren føler seg krenket i situasjonen som oppsto.

– Vår besetning har imidlertid ansvaret for sikkerheten om bord for alle passasjerene og kapteinen har øverste myndighet om bord. Disse tok denne avgjørelsen sammen etter å ha vurdert situasjonen, skriver Norwegian.

– Sikkerheten viktigst

Selskapet sier de vil refundere billetten hos Norwegian, men ikke vil imøtekomme kravet om refusjon av SAS-billetten.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier de tar til etterretning at Niels-Thomas Iversen anmelder selskapet til politiet.

– Norwegians viktigste prioritet er sikkerheten, og flykapteinen har myndighet til å ta slike avgjørelser, sier Sandaker-Nielsen, som understreker at slike hendelser som dette skjer sjelden.

– Ikke farlig

Niels-Thomas Iversen har ingen problemer med å forstå at flyselskapene er strikse med utagerende, fulle og truende personer.

Til Avisa Nordland, som skrev om hendelsen på Norwegian-flyet 1. januar, sa medpassasjer Kevin Kildal at det var en nervøs stemning ombord mens kabinpersonalet vurderte situasjonen.

Det kan Niels-Thomas skjønne.

– Dersom passasjerene trodde at jeg virkelig utgjorde en trussel mot deres sikkerhet, skjønner jeg det. Men det gjorde jeg ikke. Oppførselen min var høflig, forståelsesfull, men stresset, sier Niels-Thomas Iversen til NRK.no.