NRK Meny
Normal

Ap: – Tord Lien svekket som statsråd

– Ikke bare har olje- og energiminister Tord Lien satt seg selv i et dårlig lys, men han drar med seg statsministeren i dragsuget, sier energipolitisk talsperson Terje Aasland i Arbeiderpartiet.

Erna Solberg og Tord Lien

– Regjeringen burde ha visst hvilke områder som var inkludert da de lot oljeselskapene peke ut nye områder i den 24. konsesjonsrunden, sier statsminister Erna Solberg (H), her sammen med olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Statsminister Erna Solberg kaller oljekartene til Tord Lien et arbeidsuhell, og selv vil han ikke svare på om han gjorde en feil eller om det var en bevisst politisk manøver.

Terje Lien Aasland, Arbeidarpartiet, Ap Stortinget
Foto: Anne Lognvik / NRK

– Hele prosessen rundt den 24. konsesjonsrunde viser at Tord Lien ikke har kontroll. Det er svært uheldig. Etter min menig har han vist en dårlig politisk refleksjon rundt regjeringens parlamentarisk grunnlag, sier energipolitisk talsperson Terje Aasland i Arbeiderpartiet.

Erna Solberg sier til NRK i dag at hun burde visst hvilket område Regjeringen lot oljeselskapene peke på i en ny konsesjonsrunde.

– Ja, det burde vi selvfølgelig ha visst. Vi forutsetter alltid at når vi åpner, så er det de områdene som er åpnet, og at vi gjennomfører ting som er i tråd med politikken, sier Solberg til NRK.

– Kanskje et arbeidsuhell

– Her har det kanskje skjedd et arbeidsuhell, og nå ryddes det opp i dette, legger hun til.

Det var det oljeminister Tord Lien (Frp) unnlot å gjøre. Tidligere har det blitt kjent at han åpnet for at oljeselskapene kunne nominere leteblokker i omstridte områder på Mørekysten og utenfor Lofoten. Stikk i strid med samarbeidsavtalen regjeringen har med støttepartiene Venstre og KrF.

– Svekket

Tord Lien svarer for seg i Politisk kvarter.

I det første kartet som Tord Lien la fram, lot han ikke oljeselskapene bare nominere de omstridte Lofoten- og Møre-blokkene, men også vernede områder utenfor Jæren, Finnmark og Bjørnøya som er unntatt fra oljevirksomhet i forvaltningsplanene.

– At regjeringen ikke fikk se kartene er oppsiktsvekkende. Dette er følsomme områder, sier energipolitisk talsperson Terje Aasland i Arbeiderpartiet.

– Har dette «arbeidsuhellet» svekket han som statsråd?

– Ingen kommer styrket ut av en slik håndtering. Først går han ut med brask og bram for deretter å gjøre full retrett. Det er ille å se på, sier Aasland.

Han mener håndteringen viser at Lien er usikker som olje- og energiminister.

– I tillegg greier å han å skape en debatt det ikke er grunnlag for å ta nå. Det er også uheldig overfor olje- og gassnæringen. Det siste de trenger nå er usikkerhet, sier Aasland.