NRK Meny
Normal

Ap vil aldri vedta varig vern

I dag kom vedtaket. Men innad i Arbeiderpartiet har det lenge vært klart at slaget om oljeboring var vunnet.

Avstemning på Ap-landsmøte om olje i nord

AVGJØRELSE TIL NESTE ÅR: Flertallets forslag går på at Arbeiderpartiet vil ta stilling til leteboring i disse områdene ved behandling av Forvaltningsplanen i 2010. Dette har vært partiledelsens ønske.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Kommentatorbanner Knut Eirik Olsen
Foto: NRK

Landsmøteflertallet i Arbeiderpartiet følger redaksjonskomiteen, og dermed vil Arbeiderpartiet vente til 2010 før de tar beslutningen om oljeaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Vedtaket i formiddag viser at Ap aldri vil vedta et varig vern av området.

Noe av den politiske spenningen framover mot valget knyttet til hvilke kompromisser i saken som blir inngått når de rød-grønne møtes til nye Soria Moria-forhandlinger etter valget i høst.

Jens Stoltenberg og Helga Pedersen

AVGJØRELSE TIL NESTE ÅR: Flertallets forslag går på at Arbeiderpartiet vil ta stilling til leteboring i disse områdene ved behandling av Forvaltningsplanen i 2010. Dette har vært partiledelsens ønske, her ved Jens Stoltenberg og Helga Pedersen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Og da gjelder det ikke å ha låst seg for sterkt på forhånd. I likhet med Soria Moria en, vil neste runde bli preget av ”gi og ta”.

Det man må ha i minnet når Soria-Moria to starter, er at Forvaltningsplanen og 2010-standpunktet var et resultat av forhandlinger der ja-partiet Ap ga etter for SV.

På denne bakgrunnen kan en anta at et mulig utfall av Soria Moria 2 kan bli at man freder Lofoten og Vesterålen ut neste stortingsperiode.

At Sp-leder Liv Signe Navarsete i NRK-Nordland tirsdag morgen erklærer seg som teknologioptimist, og gjør det klart at en ikke kan verne området til evig tid, gjør det umulig for SV å presentere absolutte standpunkter.

I så fall måtte det være for at SV vil ut av regjeringssamarbeidet.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.