NRK Meny
Normal

Ap-topp om Altinn – Dette er nye og alvorlige beskyldninger

Eirik Sivertsen (Ap) ber om svar etter NRKs opplysninger om at Norges viktigste offentlige nettportal er i ferd med å gå ut på dato grunnet manglende bevilgninger til modernisering av tjenesten.

Eirik Sivertsen (Ap) på kaia i Bodø

Eirik Sivertsen liker dårlig det han får høre om tilstanden til Altinn.

Foto: Vilde Bratland Erikstad

Dette er nye og alvorlige beskyldninger, sier Sivertsen, som sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

NRK fortalte i går om hvordan Norges kanskje viktigste offentlige nettportal er i ferd med å gå ut på dato. Det får Sivertsen til å reagere.

I regjeringens budsjettforslag beskrives Altinn som en viktig motor i kommunikasjonen med det offentlige, påpeker den erfarne stortingspolitikeren.

– Men det som ikke kommer fram, er at det ikke er nok penger til å ivareta denne funksjonen. Dette er en alvorlig sak. Det må være samsvar mellom målene og måten vi utruster Altinn til å nå målene.

Kan ramme sikkerheten

Altinn-direktør Cat. Holten

Altinn-direktør Cat. Holten uttrykker bekymring for sikkerheten.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Altinn-direktør Cat. Holten sier til NRK at Brønnøysundregistrene ikke har fått midler til å modernisere og videreutvikle portalen.

Over flere år har de sett vedlikeholdsetterslepet bygge seg opp.

– En del programvare får vi ikke support på lenger fra leverandørene. Det kan bli farlig med tanke på sikkerheten etter hvert.

NRK vet at Altinn har bedt regjeringen om 230 millioner kroner i midler til modernisering av plattformen, og økte rammetilskudd for å ta igjen etterslepet for 2017 og 2018.

Men pengene kom heller ikke statsbudsjettet for 2017.

– I strid med målsettingene

Sivertsen er glad for at Altinn nå selv varsler om problemene med tjenesten.

– Det er viktig at vi nå er blitt oppmerksomme på dette. Jeg vil stille regjeringen spørsmål om de har en annen oppfatning enn deres egen etat har for å nå målsettingene om utviklingen av Altinn.

Samtidig som Altinn sliter med en utdatert nettportal og manglende bevilgninger til å modernisere systemet, så skal Stortinget denne måneden behandle og vedta regjeringens digitaliseringsstrategi «Digital Agenda for Norge».

– Dette må regjeringen ta veldig alvorlig. Dette står helt i strid med målsettingen som man nå trekker opp. Bevilger man ikke nok penger så blir ikke dette en effektiv tjeneste for dem som bruker den, sier Sivertsen.

Må prioritere

Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) ved Nærings- og fiskeridepartementet synes portalen fortsatt fungerer godt.

– Men at det kan være behov fremover for å se på muligheter for oppdatering, det er vi åpne for. Nå er det mange datasystemer som har behov for modernisering, og vi må prioritere over et tøft budsjett.

– I år har vi bevilget over 170 millioner til ny registerplattform, som er selve grunnsystemet til Brønnøysundregistrene. Så kan det alltids være behov for flere tiltak, sier Hiim, som lover å vurdere behovene nærmere i lys av kommende års budsjett.

Lars Jacob Hiim, statssekretær

Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) registrerer bekymringene, men vil ikke forskuttere noe nå. – Vi har hatt en betydelig satsing på digitalisering i vår periode. Så er det ikke alt som når opp i hver runde, bemerker han.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK