– Ap taper på regjeringsslitasjen

Når over halvparten av stemmene er talt opp, ser det ut som Ap mister ett mandat i Nordland. – Vi må betale prisen for regjeringsslitasje. Det er krevende å sittende med ansvar, sier andrekandidat Eirik Sivertsen.

Aps valgvake i Nordland

Thomas Nordvoll, Lisbeth Berg-Hansen og Eirik Sivertsen på Aps valgvake i Bodø.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det ser fortsatt ut til å bli rødgrønt flertall på Nordland-benken i Stortinget, tross en markant svingning mot høyre.

Da 56,5 prosent av stemmene var opptalt, viste prognosen at Arbeiderpartiet ville miste ett av sine fire mandater, men både SV og Sp beholder sine ene.

– Hver tredje velger i Nordland har stemt på oss. Det er for meg en sterk tillitserklæring. Det har vært et uttalt mål at vi skal ha fire inn på Stortinget, det håper vi at vi fortsatt skal klare, sier Eirik Sivertsen til NRK.no.

Tidligere under opptellingen så det ut som de borgerlige partiene skulle få flest mandater.

Høyre går kraftig fram i forhold til forrige stortingsvalg og nesten dobler sin oppslutning til 21,4 prosent, men Fremskrittspartiet går tilbake og mister ett av sine tre mandater.

Mister utjevningsmandatet

SV lå i prognosen inne med utjevningsmandatet i fylket, noe som avhenger av at partiet greier å holde seg over sperregrensen. Før SV klatret over 4 prosent, lå Arbeiderpartiet en stund inne med utjevningsmandatet i Nordland.

– Vi må betale prisen for regjeringsslitasje. Det er krevende å sittende med ansvar, sier andrekandidat Eirik Sivertsen.

Mandatfordeling ifølge prognosen: Ap 3 (-1), H 2 (+1), Frp 2 (-1), Sp 1, SV 1.

– På defensiven

– Det går mot Arbeiderpartiets nest dårligste valg i Nordland siden krigen. Bunnoteringen var i 2001, sier valgkommentator i NRK Nordland Eivind Undrum Jacobsen.

Valgnatta med NRK Nordland

Valgnatta med NRK Nordland

– Høyre det største partiet på 21,6 og dersom dette er det endelige resultatet det tredje beste resultatet siden krigen. Vi må tilbake til 1981 og 1995 for å se tilvarende resultat. Den gangen under den virkelige høyrebølgen da Kåre Willoch svingte partiet til de store høydene, sier Undrum Jacobsen.