Striden om å flytte Luftforsvarets base på Andøya til Evenes har pågått i nesten to år. Ap støttet forslaget i 2016, men ifølge Klassekampen er det uenighet også innad i partiet. Onsdag skal Aps stortingsgruppe vurdere om faktagrunnlaget for nedleggelse er godt nok.
Kritikerne mener argumentet som var tungen på vektskålen for Ap, ikke lenger holder mål. Det baserte seg på at den nye kampflybasen på Evenes ville få̊ luftvern mot langtrekkende missiler, og at det ville bli for dyrt å beskytte overvåkingsflyene på Andøya samtidig.
Flere kilder Klassekampen har snakket med, peker på den erfarne ringreven Martin Kolberg som en sentral motstander av Andøya-nedleggelsen. Ifølge avisa nevnes også tidligere forsvars- og utenriksminister Espen Barth Eide, som helt i innspurten av valgkampen i fjor åpnet for å snu om Andøya.
Verken Kolberg eller Barth Eide vil uttale seg om saken.
Stiller spørsmål ved luftvern-argumentet
Da striden om Andøya sto på som hardest i Ap høsten 2016, var det til slutt argumentet om manglende luftvern på Andøya som vant fram. Dette argumentet stilles det nå igjen spørsmål ved etter at rapporten fra den eksterne kvalitetssikringen av byggeprosjektet på nye Evenes flystasjon ble offentliggjort i april. Her står det: «De maritime patruljeflyene er i alle alternative lokaliseringer på Evenes konsentrert på et lite område hvor flyene og hangarene ikke har fysisk beskyttelse mot missil- og bombeangrep, utover luftvernet som etableres».
Konsulentene oppfatter dette likevel som akseptabelt fordi «flyene flyttes fra Evenes og opereres fra andre baser i høyintensive operasjoner».
Forsvarsdepartementet har i ettertid uttalt at «ekstern kvalitetssikrer her gjør en for snever tolkning», og at «det vil være en operativ vurdering av den aktuelle situasjonen hvor lenge operasjoner kan pågå̊ fra Evenes».
Håper på ny behandling i Stortinget
I Nordland mener fylkesleder i Ap, Bjørnar Skjæran, at grunnlaget for beslutningen om å legge ned Andøya flystasjon er betydelig endret og at saken må behandles på nytt.
Han mener at luftvernargumentet er svekket og at signaler fra Forsvaret om bruk av Andøya som beredskapsbase, må lyttes til..
– Nordland Arbeiderparti mener dette er ei vesentlig endring av beslutningsgrunnlaget, og anbefaler at Andøya flystasjon videreføres. Vi hadde aldri lagt ned så mye arbeid i en sak om vi ikke hadde tro på at det var mulig å nå fram.