Hopp til innhold

Disse sokkene skal spare samfunnet for millioner

Fallulykker er den vanligste årsaken til at eldre skader seg på sykehus og sykehjem. Samtidig som det gjør behandlingstiden for pasienten lenger, fører det også til økte utgifter for samfunnet.

Antiskli-sokker på sykehus og sykehjem

Antiskli-sokker er en del av tiltakene på Nordlandssykehuset for å hindre fallulykker

Ved Nordlandssykehuset har de tatt i bruk et velkjent triks for å holde pasientene på beina, nemlig sokker med gummimønster under. Sokkene minner om de små barn har på seg for å ikke skli og ramle så lett.

Pasient Snefrid Knutsen er svært fornøyd med de nye sokkene hun har fått utdelt på sykehuset i Bodø.

Pasient som bruker sklisokker

– Jeg føler meg mye tryggere med disse sokkene, enn de jeg brukte før på sykehuset, sier Snefrid Knutsen.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

– Jeg har fått prøve de noen uker nå, og liker de godt. De er varme og gode, men det aller beste er at de er sklisikre.

– Hvis du er dårlig til beins og nettopp har stått opp fra ei sykehusseng, så er disse sokkene helt suverene, sier hun.

Vanlig årsak til pasientskader

Antiskli-sokkene er ett av tiltakene som er innført for å hindre fallulykker ved flere norske sykehus. I fjor ble det registrert 56 fallhendelser ved Nordlandssykehuset, noe som utgjorde 25 prosent av pasientskadene.

En kombinasjon av skrøpelig helse, medikamentbruk og glatte gulv gjør nemlig at fallulykker er den vanligste årsaken til at eldre skader seg når de er innlagt på sykehus eller sykehjem.

Fornøyd med antiskisokker ved Nordlandssykehuset

Enhetsleder Ragnhild Pedersen, ved Nordlandssykehuset.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

– Vi ønsker å forebygge fall og allerede ser vi at de nye sokkene gjør at pasientene føler seg tryggere, sier enhetsleder Ragnhild Pedersen ved avdeling for generell indremedisin.

For å finne ut om pasientene bør få på seg sokker med gummimønster under, gjør sykehuset ei grundig vurdering når de kommer dit.

– Vi ser på hvor mange ganger de har ramlet de siste tre månedene, om de har dårlig syn, er spesielt urolige eller går ofte på toalettet, forklarer Pedersen.

Koster samfunnet store verdier

Fallene fører ikke bare til ytterligere svekkelse og lenger behandlingstid for pasienter som allerede er innlagt. Det kan også føre til raskere død og øke risikoen for flere fall, viser forskning.

I tillegg koster fallene samfunnet mye penger. Et enkelt hoftebrudd koster mellom 250.000 og 675.000 kroner, avhengig av hvor komplisert bruddet er. Totalt utgjør dette 3 milliarder kroner i året, viser tall fra Helsedirektoratet.

– Litt kjedelige

– Det er fort gjort å ramle på det glatte sykehusgulvet i vanlige sokker, tøfler eller ullsokker, så pasientene liker disse sokkene veldig godt, sier enhetsleder Ragnhild Pedersen.

Men selv om sokkene øker sikkerheten, er det likevel en ting pasient Snefrid Knutsen ikke er så fornøyd med.

– Det kunne gjerne vært litt forskjellige farger på sokkene, for å kvikke opp hverdagen til folk, den duse fargen er litt kjedelig, slår hun fast.

Antiskisokker for pasienter ved Nordlandssykehuset

Ragnhild Pedersen og Lise Godtfredsen får tilbakemeldinger fra pasientene om at de føler seg tryggere når de skal ut å gå på glatte sykehusgulv.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK