Hopp til innhold

Føler seg utsatt for «korona-hets»: – Nærmest en heksejakt

Etter over en uke er det fremdeles noen på Lurøy som ikke har fått svar på prøvene sine. Samtidig opplever enkelte hets på sosiale medier, sier daglig leder.

Kvarøy Fiskeoppdrett

Ansatte ved Kvarøy Fiskeoppdrett er i hjemmekarantene etter Italia-besøk. Arkivfoto.

Foto: NRK

– Dette er ikke en hyggelig situasjon.

I Lurøy kommune på Helgeland har flere ansatte ved Kvarøy Fiskeoppdrett AS sittet i karantene mens de venter på endelig svar på korona-prøver.

Prøver ble tatt onsdag og torsdag i forrige uke. Daglig leder Alf-Gøran Knutsen forteller til NRK at det nå foreligger svar på nesten alle prøvene.

Han reagerer på tiden det tar å få avklart situasjonen endelig.

– Det er forferdelig. En kan selv forestille seg hvordan det er å sitte innelåst i så lang tid. I byene får man svar etter to dager. Vi i distriktene må vi vente i åtte dager. Det er ikke bra.

Oppgitt

I slutten av februar var bedriften på en fem dager lang tur til verdensmesterskapet i skiskyting i Anterselva nord i Italia.

Men vel hjemme igjen, fikk noen i reisefølget influensalignende symptomer. Kommuneoverlegen satte ti personer i hjemmekarantene.

UNN opplyser i en e-post til NRK torsdag at alle prøver fra Lurøy nå har blitt analysert. På spørsmål om hva prøvene viser, viser sykehuset til kommuneoverlegen.

Andreas Dyrskjær, som er kommuneoverlege i Lurøy, viser på sin side til kommunens nettsider for oppdateringer. Her ble det opplyst i går at åtte prøver er avklart.

Dyrskjær fortalte til NRK mandag at han trodde alle prøvene ville komme ut som negative.

Men det er ikke bare tiden det tar å få svar som Alf-Gøran Knutsen reagerer på. Han er også oppgitt over hvordan debatten går i sosiale medier.

– Det første man så var nærmest en heksejakt for å finne ut hvem det var. Og hvor de holdt til hen. For å gi beskjed om at de engang ikke skulle fått reise hjem fra Italia. Det var ikke måte på hvor ille det var.

– Folk blir nærmest uglesett. Jeg skjønner at folk er bekymret for smitte. Men vi har gjort det vi kan for å opptre riktig.

Kvarøy fiskeoppdrett

ARKIVFOTO: Dette bildet fra Kvarøy fiskeoppdrett er fra mars 2019, fra da fiskeriministeren var på besøk.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Derfor tar det tid

UNN opplyste mandag at det er to mikrobiologiske laboratorier i Nord-Norge som kan analysere slike prøver. Det er i Bodø og Tromsø.

Siden situasjonen er ny, er det bare Tromsø som per nå kjører disse analysene. Bodø vil være i gang om én til to uker. I en innkjøringsfase må prøvene verifiseres av Folkehelseinstituttet i Oslo.

Men selv når det går raskere i laboratoriene, vil de som bor utenfor allfarvei måtte belage seg på å sitte i karantene i lengre tid enn i byer.

Det handler rett og slett om postgang. Gunnar Skov Simonsen, som er avdelingsleder for mikrobiologi og smittevern ved UNN, beskrev det som en utfordring å få frakta prøver inn mot laboratoriene.

Prøvene må jo rent fysisk komme seg til analysestedet. Den tida har helsevesenet dårligere kontroll på, fortalte han.

I en e-post torsdag opplyser UNN videre at de «utfører testing av koronavirus i henhold til anbefalingene fra FHI». Dette innebærer at de kun tester prøver der det foreligger informasjon om kliniske symptomer, skriver de.

– Selv om resultatet er negativt skal karantenetiden fullføres. Dersom svaret er positivt skal pasienten følges opp av helsetjenesten, står det i e-posten.

Har ikke rammet drifta

I Lurøy håper man på en snarlig avklaring.

Knutsen sier det i starten var utfordrende å få bedrifts-kabalen til å gå opp.

Han sier at dette ikke har gått ut over drifta ved anlegget.

– Vi er løsningsorienterte. Vi har klart å ordne det med vikarer og litt forskjellig.