Hopp til innhold

Anne Jorid har 120 prosent jobb

MOSKENES: Anne Jorid Gjertsen (46) har full stilling som ambulansefagarbeider. I tillegg er hun graver i 20 prosent stilling. Blant annet!

Anne-Jorid Gjertsen, leder i Moskenes kirkelige fellesråd

Anne Jorid Gjertsen fra Reine i Lofoten er ambulansefagarbeider og graver med ansvar for fem kirkegårder.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Å være nominert til Årets Nordlending er veldig hyggelig, en stor ære og kjempe skummelt. Jeg er tross alt ikke noe bedre enn andre. Jeg frykter at folk kan tro at jeg synes det. Det beste hadde jo vært om vi nominerte hverandre hver eneste dag. Det sier Anne Jorid Gjertsen på en kraftfull Lofoten-dialekt.

Ambulansefagarbeideren har nylig takket av etter 15 år i det lokale menighetsrådet. I stedet har hun havnet i bispedømmerådet i Sør-Hålogaland. Der vil hun møte den nye biskopen, Ann-Helen Jusnes, som har hatt sitt virke i Flakstad, bare 15 minutter unna Reine, med fulle sirener.

– Jeg er sikker på at det blir gode fotspor etter Ann-Helen, sier dagens kandidat.

– Å havne i bispedømmerådet, blir som «You have reached another level», etter tiden i menighetsrådet. Jeg gleder meg.

Reine i Lofoten

Reine i Lofoten.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Hva nå?

Da hun var 21 sto hun «i fjæresteinene» og visste ikke helt hva hun skulle ta seg til. Hun endte opp i staben for FN-soldatene i Libanon. Der ble det til sammen fire kontingenter.

– Det var en bratt læringskurve, minnes Anne Jorid.

Så – i 1996 – kom jeg hjem. Jeg ble oppfordret til å satse på en ambulansejobb.

– Slik ble det og siden har jeg vært der. Ambulansen valgte meg. Ikke omvendt. Man kan kanskje si at jobben som ambulansefagarbeider og som graver, til tider henger sammen.

– Døden er uansett ikke farlig. Den er bare endelig, sier Anne Jorid Gjertsen, bestemt.

Kirka

Hun er levende opptatt av kirka og gikk blant annet i bresjen for å samle inn 70.000 kroner, slik at Reine kirke kunne ha både lys og varme om vinteren.

– Vi som er i statskirka, uansett om vi er personlig kristen eller ikke, har et forhold til den. Tenk bare dåp, konfirmasjon, bryllup eller begravelser, uten den lokale kirka. Kirka er tradisjoner på godt og vondt, mener Anne Jorid Gjertsen.

Trykk her for å stemme. Du kan også stemme via SMS. Send tekstmelding med kodeord ANnordlending og kandidatnummer til 2005. Stemmer du ved bruk av SMS koster det kr. 3,- per stemme.