NRK Meny
Normal

Ankesak etter barnedødsfall

I dag starter ankesaken mot faren som står tiltalt for å ha mishandlet sin tre år gamle sønn slik at han døde.

Erik Thronæs og Christian Wiig
Foto: Frank Nygård / NRK

Mannens tre år gamle sønn ble 1. mars i fjor brakt til sykehus i Mo i Rana i ambulanse. Gutten var i live da han ankom sykehuset, men døde senere av hodeskader.

Anket dommen

Rana tingrett dømte tidligere i år faren til åtte års fengsel for å ha forvoldt sønnens død, men mannen anket dommen. I dag starter ankesaken i Hålogland lagmannsrett.

– Det er en ganske spesiell sak. Jeg kan ikke komme på at det har vært så veldig mange saker i Nordland, hvor en far er satt under tiltale for å ha uttøvd vold mot sin sønn, på en slik måte at sønnen omkom, sier aktor Erik Thronæs.

Stiller spørsmål til konklusjonen

Mannen har hele tiden nektet straffeskyld for sønnens død, men tingretten skrev i sin dom at de så på hans forklaring som lite troverdig på dette punktet.

Hans forsvarer, Christian Wiig, mente i tingretten at det er grunn til å stille spørsmål rundt konklusjonene som de sakkyndige har kommet fram til og om troverdigheten til barn i avhør.

– Denne type sakkyndighet er ikke eksakt. Dette er ikke matematikk. Retten bør vurdere saken selvstendig og ikke avgjøre den kun ut fra sakkyndighet, sier Wiig til NRK søndag kveld.

Forsvareren ønsker ikke å kommentere saken ytterligere eller svare på flere spørsmål per dags dato.

Legger ikke fram nye beviser

Når saken nå skal behandles på nytt i lagmannsretten, kommer ikke påtalemyndigheten til å fremme nye beviser.

– De sakkyndiges erklæringer er forelagt for den rettsmedisinske kommisjon, som har hatt noen merknader. De merknadene har de sakkyndige besvart slik jeg vurderer det. Vi mener at de står på trygt grunnlag, sier Thronæs.

Det er satt av sju dager til behandlingen av saken.