Hopp til innhold

Anbudsvinnere må betale

Selskap forlanger betaling fra anbudsvinnere for at de skal få levere varer til kommuner. – De spiser av overskuddet, sier ordføreren i Ballangen. Nå skal avtalen reforhandles.

Ballangen veiskilt

Ballangen er en av de kommunene som har avtale med selskapet.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Bedrifter må betale Sulitjelma-firmaet, Innkjøpsservice AS, inntil 30.000 kroner for å få levere varer til kommuner.

Selskapet har en avtale med mellom fem og ti kommuner i Norge om å administrere kommunale anbud.

Nå forlanger selskapet at vinnerne av anbud skal betale dem for å få levere varer til disse kommunene. Rådmann i Ballangen kommune, Svenn Ole Wiik mener ordningen har fordeler.

– Fordelelen for oss er at vi sparer oss arbeid. I dette tilfellet er avtalen inngått slik at tilbyder dekker det avtalen koster.

Ballangen rådhus

Rådmannen mener avtalen har fordeler.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009

Overrasket over avtalen

Ballangen kommune har inngått en fireårs-avtale om at Innkjøpsservice AS i Sulitjelma skal forvalte andbud og anbudskonkurranser for kommunens innkjøp av varer og tjenester. For kommunen er dette i utgangspunktet gratis, men innkjøpsleder i Nordland Fylkeskommune, Dagfinn Sivertsen er overasket over at kommunen har inngått en avtale som svekker lokalt næringsliv.

– Og det er ganske uvanlig at man tar betalt for å være leverandør til det offentlige. Det har jeg vel ikke hørt om før dette. Dersom de vinner mange slike konkurranser så vil det etterhvert bli forholdvsis dyrt for en lokal leverandør.

– Sparer ikke noe, innrømmer rådmann

Og Ballangen kommune sparer egentlig ikke noe på ordningen, for bedrifter som vinner anbud vil normal legge kostnadene til i prisen som kommunen må betale for leveranser, innrømmer rådmannen i Ballangen, Svenn Ole Wiik.

– I siste omgang så ender kostnaden hos oss.

Nekter å svare

Kjøpmann Morten Hansen ved Rema 1000 i Ballangen, mener ordningen er urimelig.

  • Hør saken:

Både Styreleder og daglig leder i Innkjøpsservis AS, nekter å svare på spørsmål om hvilke fordeler kommunen har ved å bruke Innkjøpsservice.

Anne-Rita Nicklasson

Ordfører Anne-Rita Nicklasson mener at selskapet spiser av overskuddet til de bedriftene som vinnner anbudene.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Må reforhandle avtalen

I går påla formannskapet i Ballangen, rådmannen å reforhandle avtalen med Innkjøpsservice slik at kommunen betaler de pengene Innkjøpsservice har krevd av anbudsvinnerne. Ordfører Anne Rita Nicklasson i Ballangen mener avtalen med innkjøpsservice er negativt både for kommunen og næringslivet.

– Den avtalen som vi nå har med Innkjøpsservice A/S er en avtale der selskapet får lov å spise av overskuddet til de bedriftene som vinner anbudene som blir lagt ut.