Anbud avvist etter glipp: – Dette må aldri skje igjen

Anbudet på veikontrakten ble levert til rett tid og til rett etat, men på feil adresse. Dermed ble selskapet avvist av Statens vegvesen. – Sånn kan vi ikke ha det, mener Høyre-topp Nikolai Astrup, som vil ta opp saken med næringsministeren.

E6 Helgeland Nord - Hæhre entreprenør

Statens vegvesen avviser ett av tilbudene i konkurransen om kontrakten for utbyggingsprosjektet E6 Helgeland sør. Det er tilbudet til Hæhre Entreprenør AS som er avvist. Årsaken er at konvolutten med tilbudssummen ble levert i Mosjøen, ikke Oslo slik det var spesifisert i konkurransedokumentene. Bildet er fra Hæhres bygging av Helgeland Nord.

Foto: Statens vegvesen

Statens vegvesen avviser tilbudet til entreprenøren Hæhre Entreprenør AS i konkurransen om kontrakten for utbyggingsprosjektet E6 Helgeland sør.

Årsaken er av det spesielle slaget: Konvolutten med tilbudssummen ble levert i Mosjøen, ikke Oslo, slik det var spesifisert i konkurransedokumentene.

Det kan ha kostet selskapet en stor veikontrakt verdt to milliarder kroner.

Stortingspolitiker Nikolai Astrup (H) synes regelverket virker unødvendig strengt.

– Jeg skjønner godt at mange har reagert på dette. Vi kan ikke ha det sånn at enkle menneskelige feil skal føre til at tilbud blir avvist. Det er overhodet ikke i tråd med Stortingets intensjon. Det må vi prøve å unngå i framtiden, sier Astrup til NRK.

Vil klage inn vedtaket

For Hæhre kan bommerten få store økonomiske konsekvenser. Ifølge regiondirektør Torbjørn Naimak i Statens vegvesen er E6 Helgeland sør et oppdrag, som grovt vurdert, har en verdi på to milliarder kroner.

Representantene for entreprenøren har ikke vært spesielt pratsomme og vil ikke kommentere hvorfor anbudet ble levert på feil adresse. Daglig leder Knut Harstad har kun gitt en kort kommentar til NRK.

– Vi er uenig i at det er foretatt en feil i forbindelse med levering av tilbudet og vil innklage vedtaket.

Nikolai Astrup

– Vi mener at denne typen banale formaliafeil ikke skal føre til at man blir avvist, sier Nikolai Astrup (H).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Svært uheldig

Entreprenørselskapet, som nå er i ferd med å bygge ut Helgeland nord, får nå støtte fra Stortinget.

– Stortinget vedtok nylig en oppdatert Lov om offentlige anskaffelser. Der er et av hovedpoengene at vi skal tydeliggjøre at innkjøper kan ha en dialog med tilbyder underveis, nettopp for å oppklare slike ting, sier Nikolai Astrup.

De andre to aktørene i konkurransen er NCC Norge AS og Skanska Norge AS.

Tar opp saken

Nikolai Astrup vil til å ta opp saken med næringsminister Monica Mæland (H) for å få sikret at lovverket er klart for dem som skal bruke det.

– Så får vi se om det er noe mer hun kan gjøre for å tydeliggjøre forskriften. Det er viktig at vi unngår denne type feil for framtiden.

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Næringsminister Mæland sier at regjeringen allerede har tatt flere grep for å redusere sjansen for at tilbud blir avvist på grunn av denne typen feil.

– Noe av det første vi gjorde, var å fjerne de bestemmelsene som hadde ført til de mest rigide avvisningene, nemlig kravene til merking og lukking av tilbudene, sier hun til NRK.

– Det er oppdragsgiverne, i dette tilfellet Statens vegvesen, som bestemmer innleveringssted og måte. Dersom kravet er formulert veldig firkantet, kan det gi slike uheldige utslag. Innen sommeren 2018 skal anbudsprosessene være elektroniske. Da vil ikke problemstillingen i denne saken lenger være aktuell, fortsetter hun.

Utbygging av E6 på Helgeland

Kontraktsområdet for E6 Helgeland sør strekker seg fra Nord-Trøndelag grense til Osen – en strekning på ca. 13 mil. Byggestart er planlagt denne høsten og prosjektet skal stå ferdig i løpet av 2020.

Foto: Statens vegvesen