NRK Meny
Normal

Ampert i vaksinekøen

Det går ikke helt smertefritt for seg, men halvparten av kommunene i Nordland er nå ferdig med å vaksinere risikogruppene.

Vaksinekø

HISSIG STEMNING: Ikke alle vaksinelystne nordlendinger tar det like fint at de ikke er syke nok for å få influensavaksine.

Foto: Frode Berg / NRK

Bare to kommuner i Nordland har vaksinert hele befolkningen – Røst og Træna.

– De aller fleste kommuner melder om god vaksineoppslutning blant helsepersonell og risikogrupper. I alt 21 av 44 kommuner rapporterer at de allerede har fullført vaksineringen av risikogruppen, opplyser fylkesberedskapssjef Jan Martin Skoglund.

Det betyr at samtlige i risikogruppene i Ballangen, Beiarn, Bindal, Dønna, Evenes, Flakstad, Gildeskål, Grane, Hamarøy, Herøy, Leirfjord, Moskenes, Nesna, Rødøy, Røst, Saltdal, Steigen, Sømna, Tjeldsund, Vevelstad og Værøy nå har fått tilbud om vaksinering mot svineinfluensa.

Blir fly forbanna

Svært mange kommuner rapporterer om større pågang for vaksinering enn det var planlagt for og forventet, og ikke alle håpefulle vaksinelystne er like forståelsesfulle når de får høre at de ikke er prioritert.

Les også: Svineforvirra?

– Det har medført at personer har blitt avvist ved frammøte, enten fordi det var tomt for vaksine eller fordi kommunen underveis har valgt å reservere vaksinen for de høyest prioriterte innen risikogruppene. Enkelte kommuner rapporterer om press fra enkeltpersoner og hissig stemning, sier Skoglund.

Les også: Vaksinestatus i Nordlands-kommunene

Venter på vaksiner

Vaksine

STIKK: 21 av 44 kommuner rapporterer at de allerede har fullført vaksineringen av risikogruppen.

Foto: M. Spencer Green / Scanpix/AP

Både Nesna og Bindal har måttet avlyse den planlagte vaksineringen denne uka fordi kommune ikke har mottatt flere vaksiner.

– Det er spesielt i byene at vaksineringen av risikogruppene ennå pågår for fullt. Både Rana, Narvik og Bodø har fått nye forsendelser av vaksinedoser denne uka, opplyser seniorrådgiver Hege Meldal ved Fylkesmannen i Nordland.

Ingen døde i nord

Når uka er over skal i underkant av én million vaksiner mot svineinfluensa være sendt ut. Med det skal risikogruppene og helsepersonell i Norge snart være dekket. Alle som ønsker det, skal være vaksinert mot svineinfluensa før jul.

Ifølge Pandemi.no var det 8. november 16 dødsfall i Norge som kan knyttes til den nye influensaen. Så langt er det ikke meldt om svineinfluensadødsfall i Nord-Norge.