National Geographic-fotograf døde utenfor Træna

Det var den internasjonalt kjente fotografen Cotton Coulson som mistet livet i dykkerulykken utenfor Træna i Nordland.

Dykkerulykke utenfor Træna

Mannen dykket fra cruiseskipet National Geographic Explorer utenfor Træna.

Foto: Sindre Holberg

Den 60 år gamle fotografen døde på Universitetssykehuset Nord-Norge onsdag kveld, etter å ha fått medisinsk behandling siden dykkerulykka forrige helg.

Det er nettsiden «NPPA – the voice of visual journalists» som melder at den døde amerikaneren er Cotton Coulson, skriver iTromsø.

Ifølge nettsiden var han med på en 17 dager lang reise til Norge og Svalbard, i regi av National Geographic, da ulykken skjedde.

Han var en prisbelønnet fotograf som også tidligere har gjort flere jobber for National Geographic, samt flere andre internasjonale publikasjoner.

Dykket fra cruiseskip

Søndag kveld forklarte Oddbjørn Lorvik, lensmann i Alstahaug og Leirfjord, omstendigheten rundt ulykken.

– Vi ble informert om at erfarne dykkere utførte planlagte dykk utenfor Træna. Etter kort tid fikk en av dem problemer, og kom til overflaten bevisstløs og uten puls.

Han forteller at det ble satt i gang gjenopplivningsforsøk.

– Dykkeren ble etter hvert hentet av helikopter. Han var da i live og ble sendt til behandling på UNN i Tromsø.

Skal obduseres

– Saken håndteres videre av oss som en undersøkelsessak. Det er ingenting som tyder på at det har skjedd noe straffbart, sier politiadvokat Marianne Mora Eskildsen i Helgeland politidistrikt.

– Det er besluttet obduksjon, da man ønsker å få belyst om det var helsemessige- eller tekniske årsaker til at amerikaneren fikk problemer under dykket, fortsetter Eskildsen.

Ekstremsport

Hovedredningssentralen Nord-Norge forteller at National Geographic Explorer er et minicruiseskip øremerket for ekstremsport.

– Skipet går fra pol til pol, og var på tur fra syd og nordover, sier redningsleder Kjell Johansen til NRK.

Skipet er eid av amerikanske Lindblad Expeditions, og ble bygget i Norge i 1982, ifølge Wikipedia. Skipet har tre dekk, tar 148 gjester, og er et tidligere Hurtigruteskip.

Laster kart, vennligst vent...